ЗМІНИ КИСЛОТОУТВОРЮЮЧОЇ ФУНКЦІЇ ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНОЇ ЗОНИ У ХВОРИХ НА ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНУ РЕФЛЮКСНУ ХВОРОБУ ПІСЛЯ ХОЛЕЦИСТЕКТОМІЇ - Сірчак , Є. С.; Кидибиц , С. С.; Петричко , О. І.; Палапа , В. Й.; Лазур , Я. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Через втрату скорочувальної функції жовчного міхура порушується гастродуоде- нальна моторика у хворих після холецистектомії (ХЕ), розвивається дуоденостаз і дискоординація га- стродуоденального моторного комплексу із формуванням гастроезофагеального (ГЕР), дуоденогра- стрального (ДГР) і навіть дуоденогастроезофагеального рефлюксу. Мета дослідження – вивчити особливості добового рН-моніторингу стравоходу залежно від клініч- ного перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) у хворих після ХЕ. Матеріали та методи. Обстежено 88 хворих після ХЕ та ГЕРХ, яких розподілено на дві групи: в І гру- пу увійшло 54 хворих зі стравохідними проявами ГЕРХ, а ІІ групу склали 34 пацієнти з атиповими клініч- ними проявами ГЕРХ. Усім обстеженим пацієнтам проведено загальноклінічні дослідження, визначен- ня гелікобактерної (НР) інфекція, фіброезофагогастродуоденоскопія (ФЕГДС) та добовий рН-моніторинг стравоходу. Результати досліджень. У хворих після ХЕ ГЕРХ часто проявляється позастравохідною симптомати- кою (у 38,6 % обстежених). Також діагностовано високу частоту НР-інфекцію, особливо серед хворих піс- ля ХЕ з стравохідними ознаками ГЕРХ. ФЕГДС дало змогу встановити, що у хворих після ХЕ ГЕРХ частіше проявляється ступенем ураження слизової оболонки стравоходу, що відповідає LA-B LA-C. При цьому, ДГР, що визначається у переважної більшості хворих, залежить від положення тіла пацієнтів та вплива на по- казники добового рН-моніторингу стравоходу. Висновки. У хворих після ХЕ ГЕРХ часто проявляється атиповою позастравохідною симптомати- кою (у 38,6 % обстежених). У хворих після ХЕ встановлено високу частоту інфікування H.pylori, осо- бливо серед пацієнтів із типовою клінічною симптоматикою ГЕРХ (81,5 %). При ФЕГДС у хворих І групи ГЕРХ частіше проявляється рефлюкс-езофагітом (РЕ), що відповідає ступеню важності LA–B (40,8% обстежених хворих), тоді як у обстежених ІІ групи достовірно частіше діагностовано важ- кість РЕ LA–С (у 47,1 % хворих – р<0,05). У хворих після ХЕ зі стравохідною формою ГЕРХ при добо- вому рН-моніторингу час з рН<4 у стравоході частіше визначається у пацієнтів стоячи, тоді як у хво- рих з позастравохідною формою ГЕРХ – в лежачому положенні. При цьому, у хворих ІІ групи показ- ник рН<4 у стравоході при горизонтальному положенні тіла корелює із вираженістью ДГР (r=0,92; р<0,01). Ключові слова: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; холецистектомія; кислотоутворююча функція гастроезофагеальної зони; Helicobacter pylori.