ОСОБЛИВОСТІ ВИБОРУ ТАКТИКИ ЛІКУВАННЯ УРОЛІТІАЗУ - Стрижак , М .С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Проведення уродинамічних досліджень у до- та післяопераційному періоді (елек- троміографія, профілактометрія сечоводу і т. д.), порівняння результатів залежно від тривалості знахо- дження каменю в сечоводі та від технічних аспектів виконання операції дозволили б відповісти на бага- то питань, що стосуються причин виникнення стриктур і порушень уродинаміки верхніх сечових шляхів. Мета дослідження. Провести аналіз літературних джерел з метою аналізу сучасних методів хірургіч- ного лікування уролітіазу. Матеріали та методи. Здійснено науковий пошук за період з 2000 по 2022 рр. за первинною пошу- ковою стратегією «лікування уролітіазу» (treatment of urolithiasis), «сечокам’яна хвороба» (urolithiasis), та комбінацією AND/OR у наукометричних базах MEDLINE (PubMed), Scopus, Web of Science. Результати досліджень. Порівняння результатів нефростомії дренажем 28F і стентом 7F в сечоводі по- казало, що пігтейль-катетер після перкутанної нефролітолапаксії (ПНЛЛ) скорочує кількість ліжко-днів і знижує частоту сечових набряків через свищевий хід. Післяопераційний період протікає гладко, хворі від- значають значне зменшення болю і потребують менших доз анальгетиків. Антеградна ендопієлотомія є оптимальним малоінвазивним ендоскопічним методом при лікуванні стриктур та одночасному видален- ні каменів нирок через нефростомічний перебіг. Аналіз причин рецидивного каменеутворення (хімічний склад каменів, анатомічні аномалії, функціональний стан нирок, інфекції) у хворих із коралоподібним ка- мінням підтвердив вирішальне значення порушення уродінаміки внаслідок анатомічних аномалій. Висновки. Таким чином, на основі аналізу літератури, присвяченої апробованим у даний час мето- дам контактної літотрипсії, можна стверджувати, що, незважаючи на постійне вдосконалення приладів, руйнуюча енергія електрогідравлічних і ультразвукових літотрипторів продовжує своє використання в лікуванні пацієнтів з нефроуролітіазом, попри наявності надзвичайно ефективної лазерної літотрипсії. Ключові слова: сечокам’яна хвороба, нефроуролітіаз, уретеролітотрипсія, конкремент.