ЕФЕКТИВНІСТЬ УРСОДЕЗОКСИХОЛЕВОЇ КИСЛОТИ У ПОЄДНАННІ З АНТИГЕЛІКОБАКТЕРНОЮ ТЕРАПІЄЮ У ХВОРИХ ІЗ ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНОЮ РЕФЛЮКСНОЮ ХВОРОБОЮ ТА СПОНДИЛОАРТРИТОМ ХРЕБТА - Сірчак , Є. С.; Цьока , С. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Незадовільні результати лікування хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хво- робу (ГЕРХ) при призначенні лише стандартних доз інгібіторів протонової помпи можуть бути пов’язані з тим, що часто не враховуються такі фактори, як персистування гелікобатерної інфекції, а також при- йом препаратів, що мають здатність впливати на стан слизової оболонки верхніх відділів шлунково- кишкового тракту, особливо нестероїдні протизапальні препарати. Мета дослідження. Визначити ефективність використання урсодезоксихолевої кислоти (УДХК) у по- єднанні з антигелікобактерною терапією (АГТ) у хворих на ГЕРХ та спонділоартрит (СА) хребта. Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри пропедевтики внутрішніх обстежено 74 хворих на ГЕРХ та СА шийного чи грудного відділів хребта, що інфіковані Helicobacter pylori. Хворих поділено на дві групи залежно від призначеного лікування, а саме: І групу склали 34 хворих, яким призначено стандарт- ну потрійну АТГ; у ІІ групу ввійшло 40 хворих на ГЕРХ та СА хребта, яким додатково до АГТ призначено препарат УДХК у поєднанні з комплексом альгінату і гіалуронової кислоти. Результати досліджень. Проведена АГТ позитивно вплинула на динаміку клінічних ознак ГЕРХ в обох групах обстежуваних нами пацієнтів з СА хребта. У хворих ІІ групи після курсу зазначеної терапії до- стовірно частіше зменшилось печія, відрижка кислим і дисфагія – на 13,1 %; 8,6 % та 6,6 % порівняно з пацієнтами І групи (p<0,05). Комплексна терапія із використанням УДХК на фоні АГТ сприяла зникненню закидуванню жовчі у верхні відділи гастро-езофагеальної зони. На більш виражену ефективність призна- ченого лікування, що включало призначення препарату УДХК у хворих на ГЕРХ у поєднанні з СА хребта вказує збільшення хворих після повторного ендоскопічного дослідження з РЕ LA–A ( на 30,0 % – p<0,01), тоді як серед хворих І групи кількість хворих із рефлюкс-езофагітом (РЕ), що відповідає LA–A, збільшила- ся лише на 14,7 % – p<0,05. Висновки. У хворих на ГЕРХ у поєднанні з СА хребта АГТ у поєднанні з препаратом УДХК та комплексу альгінату і гіалуронової кислоти є ефективним методом для ерадикації Н.pylori, що складає 92,4 %. Комп- лексна терапія, що включає препарат УДХК та комплекс альгінату і гіалуронової кислоти, у хворих на СА хребта є ефективним методом для зменшення клінічних проявів ГЕРХ, а також сприяє більш вираженій динаміці ендоскопічних зміни РЕ у даних пацієнтів, ніж стандартна АГТ.