УРІНАРНА МІКРОБІОТА ХВОРИХ НА РАК СЕЧОВОГО МІХУРА ТА РАК ПРОСТАТИ - Коваль , Г. М.; Кіш , П. П.; Лушнікова , О. В.; Голомб , Л. А.; Карбованець , О. І.; Височанська , В. В.; Петросова , В. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Встановлення факту існування мікроорганізмів у сечових шляхах зумовило розши- рення знань клініцистів щодо норми та патології сечовидільної системи. В останнє десятиріччя все біль- ше уваги приділяється ролі внутрішньоклітинних збудників у виникненні онкологічних хвороб сечової системи, і етіологічним чинником досить часто постають хламідії, уреаплазми та мікоплазми. Мета дослідження. Визначення бактеріальних маркерів сечі онкохворих для виявлення патогенних штамів мікроорганізмів. Матеріали та методи. Під нашим спостереженням знаходилось 18 хворих із раком сечового міхура та раком простати та 18 контрольних осіб. При виконанні дослідницької роботи використовувався комп- лексний методичний підхід із залученням мікроскопічних, бактеріологічних і статистичних методів, на- бір реагентів уреа/міко-скрин – 2. Результати досліджень. У своїх дослідженнях ми оцінили якісний і кількісний склад бактеріальної флори сечі і встановили етіологічну значимість внутрішньоклітинної уропатогенної мікрофлори. Комбі- нована флора уреаплазма+мікоплазма діагностована у 40,3% досліджених зразків сечі. Висновки. Таким чином, аналіз результатів наших досліджень дозволив довести, що надзвичайно важливим є настороженість лікаря щодо етіологічної причетності внутрішньоклітинної інфекції при хронічних запальних захворюваннях сечостатевого тракту. Тільки своєчасна діагностика і адекватне лі- кування сприятимуть запобіганню формуванню ускладнень у онкологічних хворих. Ключові слова: урінарна мікробіота, рак сечового міхура, рак простати.