COVID-19 ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ: РИЗИКИ ДЛЯ ПЛОДА ТА КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК ГОСТРОЇ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОЇ ІНФЕКЦІЇ У ОДНІЄЇ ДИТИНИ З ДВОЯЙЦЕВОЇ ДВІЙНІ - Томей , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Перинатальні інфекції відносяться до групи захворювань, діагностика яких пов’яза- на з певними труднощами через відсутню чи малосимптомну клінічну картину у матері та внаслідок можливості виникнення мікст-інфекцій. Крім труднощів у діагностиці, проблема ускладнюється й тим, що більшість цих інфекцій є вірусними, до яких немає специфічної терапії. Нещодавно з’явилися нові ві- руси SARS-Cov-2 і вірус Зіка, але їхня природа, а тим більше патогенна сила при зараженні впродовж вагіт- ності, досі не повністю вивчені. SARS-Cov-2 в першу чергу вражає легені, де він викликає респіраторний дистрес-синдром, проте з’являється все більше доказів того, що він негативно впливає й на інші органи, які також є носіями рецептора ангіотензинперетворюючого ферменту (ACE2), наприклад, на плаценту. Мета дослідження. Дослідити клінічний випадок внутрішньоутробної інфекції неуточненої етіології одного немовляти з дихоріальної, диамніотичної двійні, народженого від матері, що перенесла COVID-19 упродовж вагітності, для вивчення можливих механізмів передачі потенційного патогена від матері до плода. Матеріали та методи. Для опису даного клінічного випадку було використано медичну історію па- цієнта. Проведений збір та аналіз даних шляхом огляду медичних записів, результатів тестів. Здійснений системний огляд літературних джерел. Для порівняння використані стандарти та критерії діагностики, інші клінічні випадки. Конфіденційність пацієнта забезпечена. Результати досліджень. Клінічний випадок, що розглядається у цьому дослідженні, цікавий тим, що наслідки внутрішньоутробної інфекції були виявлені лише у однієї дитини з двійні, тоді як друга дити- на не проявляла ознак внутрішньоутробної інфекції, лабораторні дослідження не виявили жодних пато- логічних змін або індикаторів інфекційного процесу й її медичний стан вважався нормальним. Цей випа- док свідчить про можливість різних реакцій двох дітей на внутрішньоутробну інфекцію, незважаючи на їх спільне походження та генетичну спорідненість. Висновки. При дихоріальній диамніотичній вагітності внутрішньоутробні інфекції можуть впливати вибірково на одного з близнюків. Це може бути пов’язано з тим, що у кожного близнюка є своя плацен- та з власним амніоном або окремою внутрішньою мембраною і хоріоном або зовнішньою мембраною. Хоча підозрюється, що передача вірусу SARS-CoV-2 від матері до плода можлива під час вагітності, роль плаценти в цьому процесі залишається недостатньо дослідженою. Ключові слова: вірусна інфекція, SARS-Cov-2, плацента, двійня, новонароджений, внутрішньоутроб- ні інфекції.