РОЛЬ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ ДІАГНОСТИКИ У ВИЯВЛЕННІ РЕЦИДИВІВ ВАРИКОЗНОЇ ХВОРОБИ ТА ОЦІНЦІ РЕЗУЛЬТАТІВ ЛІКУВАННЯ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Попович, Н. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Варикозна хвороба (ВХ) нижніх кінцівок – дуже поширена хірургічна патологія, про- те, незважаючи на значні успіхи, досягнуті в діагностиці та лікуванні даної патології, зберігається вели- кий відсоток ускладнених форм захворювання, так і висока частота рецидивів хвороби, що суттєво зни- жує якість життя хворих. Мета дослідження. Провести аналіз літературних джерел з метою обґрунтування принципів уль- тразвукової діагностики у виявленні рецидивів варикозної хвороби нижніх кінцівок та оцінити резуль- тати лікування. Матеріали та методи. Проаналізовано доступні джерела вітчизняної та зарубіжної літератури, що сто- суються застосування ультразвукової діагностики у виявленні рецидивів у хворих на варикозну хворобу. Результати досліджень. Недостатня поінформованість хірургів, флебологів, лікарів ультразвукової діагностики у питаннях рецидиву захворювання, що неминуче тягне за собою помилки у веденні цих пацієнтів. Також залишається низка невирішених питань, що стосуються оптимізації взаємодії хірурга- флеболога та лікаря ультразвукової діагностики завдяки уніфікації та об’єктивізації протоколів ультра- звукової діагностики для хворих на варикозну хворобу на підставі сумарного досвіду фахівців. Необхід- не подальше вдосконалення методологічних підходів та їх деталізація при виконанні дуплексного дослі- дження вен у хворих на ВХ на всіх етапах лікування та подальшого спостереження. Висновки. Повернення симптомів ВХ після різних видів лікування диктує необхідність ретельної діа- гностики та об’єктивізації вибору подальшої тактики. «Золотий стандарт» діагностики патології вен до- зволяє вибрати стратегію лікувальних дій – вирішити питання необхідності повторної операції, визна- чити її характер і обсяг, оцінити можливість застосування мініінвазивних технологій. Ключові слова: варикозна хвороба, ультразвукова діагностика, пронизні вени, склеротерапія.