КЛІНІЧНА КОМОРБІДНІСТЬ ВРОДЖЕНОЇ ГЕРПЕТИЧНОЇ ІНФЕКЦІЇ ІЗ РАННІМ НЕОНАТАЛЬНИМ СЕПСИСОМ (ВЛАСНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ) - Колоскова , О. К.; Колюбакіна , Л. В.; Власова , О. В.; Крецу , Н. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Уроджені TORCH-інфекції – поліетіологічна патологія, що займає важливе місце у структурі перинатальних втрат. Мета дослідження. Висвітлення особливостей перебігу та діагностики генералізованого інфекцій- но-запального процесу бактеріальної етіології у новонародженого на фоні персистуючої герпес-вірусної інфекції. Матеріали та методи. Дослідження виконані із дотриманням принципів біоетики відповідно до Гельсінської декларації. На проведення всіх клініко-параклінічних досліджень отримано поінформова- ну згоду батьків дитини. Результати досліджень. Зважаючи на значне поширення та відсутність специфічної профілакти- ки найбільший інтерес представляє проблема герпесвірусних інфекцій, а саме – герпетичної інфекції, викликаної вірусом простого герпесу 1 та 2 типу. Вказані віруси є найпоширенішою причиною вродже- них інфекцій у всьому світі. Тому актуальним є інформування лікарів-неонатологів про клінічні осо- бливості перебігу вродженої герпетичної інфекції. Зважаючи на відсутність вираженої специфічнос- ті клініки та відстрочену маніфестацію, антенатальний анамнез є важливим діагностичним критерієм неонатального герпесу. Висновки. У статті представлено клінічний випадок генералізованої вродженої герпесвірусної інфек- ції внаслідок первинного інфікування матері вірусом простого герпесу 2 типу під час вагітності, усклад- неного раннім неонатальним бактеріальним сепсисом. Викладено особливості клініки, діагностики та принципів лікування новонародженої дитини. Ключові слова: TORCH-інфекції, вроджена герпетична інфекція, сепсис, новонароджені.