ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНИХ ПРОЯВІВ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОЇ ІНФЕКЦІЇ У НОВОНАРОДЖЕНИХ (КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК) - Дудник , В. М.; Фурман , В. Г.; Куцак , О. В.; Пасік , В. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Внутрішньоутробні інфекції (ВУІ) є патологією, яка об’єднує інфекційні захворюван- ня та неспецифічні процеси, які викликані збудниками, що передаються від інфікованої матері до плода в інтранатальний та антенатальний період. Мета дослідження – вивчити особливості клінічного перебігу та діагностики ВУІ у новонароджено- го на основі клінічного випадку. Матеріали та методи. Проведено аналіз літературних джерел використовуючи бази даних Pubmed, Up-to-date, Cochrane library, Science direct, Scopus. Результати досліджень. Описано та наведено особливості клінічного перебігу ВУІ у новонародже- ної дитини. Висвітлено основну діагностичну цінність анамнезу, клінічної картини, лабораторних, ін- струментальних методів дослідження. Проведена оцінка діагностичних тестів: загального аналізу крові, дослідження крові на інфекції у матері і новонародженої дитини, каріоцитограми, магнітно-резонансної томографії (МРТ) головного мозку, тактики ведення вагітності, пологів, а також вивчена клініка перебі- гу ВУІ у новонародженого. Висновки. 1. Маніфестація ВУІ залежить від преморбідного фону, активності та вірулентності герпес- вірусів. 2. Вроджену ЦМВ інфекцію слід запідозрити у кожного немовляти, який має типові маніфестуючі клінічні прояви інфекційного захворювання і достовірні відомості про наявність сероконверсії у матері. Ключові слова: новонароджені діти, внутрішньоутробна інфекція, TORCH, цитомегаловірусна ін- фекція.