ПАТОЛОГІЧНИЙ КОНТИНУУМ TORCH-ІНФЕКЦІЇ МАТЕРІ ТА ДИТИНИ - Горленко , О. М.; Сірчак , Є. С.; Томей , А. І.; Іваськевич , В. З. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Хоча TORCH-інфекції можуть викликати лише незначні симптоми у майбутніх мате- рів, вони здатні бути руйнівними для плода. Інфікування, вид збудника й шляхи передачі є визначальни- ми для презентації клінічних проявів ВУІ. Мета дослідження. Виявити характерні ознаки змін організму у жінок із TORCH-інфекцією та у дітей, народжених від матерів з ідентифікованою TORCH-інфекцією. Матеріали та методи. Проведено дослідження, яке включало обстеження матерів та новонародже- них з ідентифікованою ТОРЧ-інфекцією. Результати досліджень. Дослідження соматичного стану здоров’я матерів показало, що характер- ною ознаку в більшості обстежених жінок була наявність анемії, ГРЗ, захворювання ШКТ. Також часто ді- агностувалися диспепсичний та астеновегетативний синдроми. Всі новонароджені, залучені до програми дослідження, народилися за фізіологічного терміну геста- ції у матерів – від 38 до 41 тижня. У наступній вибірці немовлят, народжених від ТОРЧ-інфікованих ма- терів, спостерігали дихальні розлади різного ступеня важкості (n=30 - 75%), респіраторний дистрес син- дром (n=18 - 45%), гіпоксично-ішемічне ураження ЦНС (n=16 - 40%), вроджена пневмонія (n=5 - 12,5%), некротичний ентероколіт (n=3 - 7,5%). За даними нейросонограми було ідентифіковано внутрішньо шлуночкові крововиливи головного мозку, 1–4 ступенів (1 ст - n=6; 15%; 2 ст - n=3; 7,5%; 3 ст – n=2; 5%; 4 ст – n=1; 2,5%). Невідповідність нормі антопометричних показників у дітей з ВУІ та відсутність в них мальформацій може свідчити про інфікування плода в більш пізні терміни вагітності, коли вже сформо- вані основні органи і системи. Висновки. У жінок із серологічно підтвердженим інфікуванням, незважаючи на відсутність спе- цифічної клінічної картини, можна було чітко виділити два синдроми: диспепсичний та астеновеге- тативний. У більшості немовлят з ВУІ спостерігалась неспецифічність клінічної симптоматики, реєструва- лись прояви порушення адаптивних механізмів, що сприяли розвитку певних патологічних станів: ди- хальних розладів різного ступеня важкості, гіпоксично-ішемічному ураженні ЦНС, некротичному енте- роколіту, крововиливів у головний мозок. Такі порушення будуть мати негативний вплив на постна- тальний розвиток дитини.