ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ ГІРСЬКОЇ ГЕОГРАФІЧНОЇ ЗОНИ ПРОЖИВАННЯ КОМПЛЕКСНОЮ СТОМАТОЛОГІЧНОЮ ДОПОМОГОЮ - Остапко , О. І.; Голованова , І. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. В Україні реєструється у дітей незадовільний стан стоматологічного здоров’я та гі- гієни порожнини рота. У зв’язку з гірською географічною зоною розташування Закарпаття має свої осо- бливості в забезпеченні дітей комплексною стоматологічною допомогою. Мета дослідження: вивчити та проаналізувати проблеми забезпечення дитячого населення гірської географічної зони проживання комплексною стоматологічною допомогою. Матеріали та методи. Матеріали: дані державної та галузевої статистичної звітності по Закарпат- ській області, а також наукові, міжнародні та вітчизняні інформаційні джерела за темою дослідження. Методи: системного підходу, бібліосемантичний, медико-статистичний, узагальнення. Результати досліджень. У ході проведеного дослідження встановлені такі проблеми забезпечення дитячого населення гірської географічної зони проживання комплексною стоматологічною допомогою: організаційного характеру (низький рівень спроможності системи охорони здоров’я регіону забезпечити дітей комплексною стоматологічною допомогою, що робить її умовно доступною для відповідного дитя- чого населення); поведінкового характеру (низький рівень санітарної культури батьків і дітей та їх при- хильності до профілактичних заходів зі збереження та зміцнення стоматологічного здоров’я); проблеми природно-біологічного характеру, які характеризуються дефіцитом фтору та високим рівнем загальної жорсткості питної води. Висновки. Результати дослідження вказують на необхідність формування спроможної мережі до за- безпечення дитячого населення гірської географічної зони проживання комплексною стоматологічною допомогою та формування у батьків і дітей мотивованого відповідального ставлення до збереження та зміцнення стоматологічного здоров’я. Ключові слова: діти, гірська географічна зона, стоматологічне здоров’я, стоматологічна допомога, профілактика, проблеми.