МОДИФІКАЦІЯ ПЕРИОПЕРАЦІЙНОГО ДОГЛЯДУ ПРИ ПЛАНОВІЙ КОЛОРЕКТАЛЬНІЙ ХІРУРГІЇ: ПОКРАЩЕНЕ ВІДНОВЛЕННЯ ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЇ (ERAS) - Росул , М . В.; Шманько , О. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Покращене відновлення після хірургічного втручання (Enhanced recovery after surgery)(ERAS) – це мультимодальні шляхи периопераційного догляду, розроблені для досягнення ран- нього відновлення після хірургічних процедур шляхом підтримки передопераційної функції органів і зменшення відповіді на стрес після операції та зосереджені на тих ключових факторах, які зазвичай утримують пацієнтів у лікарні та роблять їх залежними від ліків та допомоги спеціалістів після несклад- ної операції. Незважаючи на те, що протокол ERAS використовується на практиці в різних країнах, він все ще не дуже широко дотримується в нашій країні. Це пов’язано з тим, що багато хірургів вважають за кра- ще вибирати традиційні методи, а не приймати нові протоколи, засновані на доказах. Модифіковано про- токол для пацієнтів після колоректальних операцій. Мета дослідження: проаналізувати та впровадити в практику модифікований протокол ERAS для колопроктологічних хворих. Матеріали та методи: аналіз даних проспективних клінічних досліджень, аналіз баз даних PubMed, Embase і Cochrane. Якість доказів і рекомендацій оцінювали відповідно до системи класифікації рекомен- дацій, розвитку та оцінки (GRADE), враховуючи лише ті рекомендації, що базуються на високій якості до- казів.Результати досліджень. На основі числених доказових досліджень та рекомендацій модифіковано швидкі протоколи для оптимізації періопераційного лікування пацієнтів, яким проводять колоректаль- ну хірургію, які доводять зменшення ускладнень, скорочення використання лікарняних ресурсів і покра- щення загальної якості медичної допомоги. Більшість швидких протоколів включають ретельний відбір пацієнтів і передопераційне планування, уникнення підготовки кишечника, уникнення надмірної ріди- ни, лапароскопічний доступ до хірургічного втручання, мультимодального лікування болю, раннього та швидкого переходу на харчування. Незважаючи на швидше повернення до нормальної функції та випис- ку, реадмісія вища ніж очікуваний показник, хоча загальна кількість днів перебування в стаціонарі все ще менша, ніж при традиційних підходах периопераційного лікування. Висновки. Таким чином, застосування протоколу покращеного відновлення пацієнтів дозволяє зна- чно зменшити частоту ускладнень, зменшує використання лікарняних ресурсів і покращує загальну якість медичної допомоги, скорочує тривалість перебування в стаціонарі, знижує витрати на лікування та відновлює працездатність хворих у більш короткі терміни. Ключові слова: протокол ERAS, колопроктологічна операція, швидка хірургія (fast track surgery).