ОСОБЛИВОСТІ МІКРОФЛОРИ ХАРКОТИННЯ І ОКРЕМИХ ПОКАЗНИКІВ СИСТЕМНОГО ЗАПАЛЕННЯ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ І ЗАЛИШКОВИМИ ЗМІНАМИ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕНОГО ТУБЕРКУЛЬОЗУ ЛЕГЕНЬ - Ростока-Резнікова, М. В.; Жованик , Н. В.; Товт-Коршинська , М. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Пацієнти із хронічним обструктивним захворюванням легень після перенесеного туберкульозу легень характеризуються важчим перебігом, але результати вивчення показників систем- ного запалення у таких пацієнтів у віддаленому періоді після вилікуваного туберкульозу є суперечливи- ми, тим більше у поєднанні з даними мікрофлори харкотиння, що практично не вивчалося. Мета дослідження. Вивчити особливості мікрофлори харкотиння і окремих показників системного запалення у пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням легень і пост-туберкульозними змі- нами у віддаленому періоді після перенесеного туберкульозу легень. Матеріали та методи. Обстежено 428 пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням ле- гень, у тому числі 207 – із туберкульозом легень у анамнезі (понад 3 роки тому), яким проведено загаль- ноприйняте обстеження згідно з діючими протоколами із визначенням окремих показників системного запалення і мікробіологічним дослідження харкотиння. Результати досліджень. Виявлено достовірно вищу частоту загострень, госпіталізацій, вищу інтен- сивність задишки та основних симптомів хронічного обструктивного захворювання легень і більше ви- ражену бронхообструкцію в пацієнтів із наявними залишковими змінами після перенесеного туберку- льозу легень порівняно з групою без туберкульозу легень, особливо у чоловіків. Наявність залишкових змін після перенесеного туберкульозу легень порівняно з їх відсутністю асоціювалася із достовірним підвищенням рівня досліджуваних показників системного запалення, а також висіванням патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів у 80% пацієнтів, у тому числі поєднання декількох збудників, у той час як у за відсутності туберкульозу легень у анамнезі серед 45% росту патогенної та умовно-патогенної мікрофлори не виявлено, поєднання декількох збудників практично не траплялося. Висновки. 1. Виявлено достовірне погіршення перебігу, функції зовнішнього дихання і підвищення частоти легеневої гіпертензії у пацієнтів із хронічним обструктивним захворювання легень у пацієнтів із залишковими змінами після перенесеного туберкульозу легень порівняно з групою без туберкульозу легень у анамнезі. 2. Пацієнти з хронічним обструктивним захворюванням легень і залишковими змінами після пере- несеного туберкульозу легень характеризувалися вдвічі вищою частотою висівання умовно-патоген них і патогенних збудників у харкотинні, у тому числі поєднанням декількох збудників, та вірогідно вищими рівнями показників системного запалення порівняно з пацієнтами без туберкульозу легень у анамнезі. Ключові слова: хронічне обструктивне захворювання легень, залишкові зміни після перенесеного туберкульозу легень, системне запалення, мікрофлора харкотиння.