ЦИНК ЯК ПРЕДИКТОР СТУПЕНЯ ФІБРОЗУ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ГЕПАТИТ С - Сіткар , А. Д.; Дербак , М. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Близько 1% населення світу інфіковані вірусом гепатиту С. Основною клінічною формою даної інфекції є хронічний гепатит С (ХГС), який формується в середньому у 70% хворих. По- рушення обміну речовин, зумовлене хронічним перебігом HCV-інфекції, включає і зміни в метаболізмі мікроелементів, зокрема цинку (Zn). Порушення гомеостазу Zn при ХГС, що пов’язане із окислюваль- ним стресом та запаленням, може посилювати реплікацію HCV і фіброз печінки та знижувати ефектив- ність противірусної терапії. Тому питання асоціації вмісту Zn у крові з перебігом ХГС залишається ак- туальним. Мета дослідження. Оцінити зв’язок між рівнем Zn сироватки крові та виразністю ураження печінки у хворих на ХГС. Матеріали та методи. Під спостереженням знаходились 148 амбулаторних пацієнтів із верифікова- ним діагнозом ХГС. Визначали рівень Zn у сироватці крові. Також аналізували такі біохімічні показники крові, як загальний білірубін, загальний білок, альбумін, активність аланінамінотрансферази, аспарта- тамінотрансферази та γ-глутамілтранспептидази. Ступінь фіброзу печінки визначали за даними неінва- зивних методів діагностики: у 55,4% (82/148) пацієнтів за даними методу діагностики Fibro/ActiTest, а у 44,6% (66/148) пацієнтів – за результатами методу непрямої фіброеластометрії печінки. Фіброз печінки оцінювали по шкалі METAVIR. Ступінь активності патологічного процесу визначали за рівнем підвищен- ня АлАТ за міжнародною класифікацією захворювань печінки. Вікову категоризацію пацієнтів проводи- ли згідно з критеріями ВООЗ. Контрольну групу склали 30 практично здорових осіб. Статистичний ана- ліз виконали у програмі jamovi 2.2.5. Результати досліджень. Встановлено, що середній рівень Zn сироватки крові у обстежених хворих складав 0,643 (0,549; 0,802) мг/л, а частка хворих на ХГС, у яких рівень Zn був нижче норми, становила 28,4% (42/148) із найнижчим показником 0,370 мг/л, при середньому контролі 0,720 (0,645; 0,835) мг/л. Рівень Zn не залежав від статі та віку (р>0,05). Знайдено помірний ступінь негативної кореляції між рівнем Zn сироватки та ступенем фіброзу печінки (ρ=–0,365, р<0,001), слабкі ступені негативної кореляції між рів- нем Zn та активністю АлАТ (ρ=–0,207, р=0,012), АсАТ (ρ=–0,229, р=0,005) і γ-ГТП (ρ=–0,188, р=0,022), та слаб- кий ступінь позитивної кореляції між рівнем Zn та рівнем альбуміну (ρ=–0,262, р=0,001). Розподіл хворих залежно від ступеню фіброзу печінки був таким: ступінь F0 (відсутність фіброзу) мали 20,9% (31/148) хво- рих, ступінь F1 – 18,2% (27/148) хворих, ступінь F2 – 21,6% (32/148), ступінь F3 – 14,2% (21/148), сту- пінь F4 – 25,0% (37/148). У 35,8% (53/148) хворих активність запального процесу була відсутня, у 50,7% (75/148) хворих спостерігали мінімальну активність, а у 13,5% (20/148) – помірну. Середній рівень Zn си- роватки був статистично вірогідно нижчим (р<0,05) у пацієнтів із вищим ступенем фіброзу та активністю запального процесу. Результати регресійного аналізу вказали на вплив рівнів Zn сироватки на ступінь фі- брозу печінки: при нижчих його рівнях ступінь фіброзу вищий. Висновки. Існує зв’язок між рівнем Zn сироватки крові та виразністю ураження печінки, а саме – сту- пенем фіброзу і активністю запалення. Рівень Zn сироватки є незалежним предиктором фіброзу печінки. Це може бути використано для визначення ступеня фіброзу в асоціації з іншими показниками, що ство- рює передумови для подальших досліджень. Ключові слова: хронічний гепатит С, цинк, ураження печінки.