THE CORRECTION OF CYTOKINE IMBALANCE AND ENDOTHELIAL DYSFUNCTION IN PATIENTS WITH COPD WITH COMBINED GERD - Liakh , O. I.; Turanica , D. V. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) є частою супутньою патологією ХОЗЛ, при якій спостерігається дисбаланс цитокінів і ендотеліальна дисфункція. Мета дослідження. Вивчити вплив комплексної терапії, що включає ребаміпід, на цитокіновий дис- баланс та ендотеліальну дисфункцію у хворих на ХОЗЛ із поєднаною ГЕРХ. Матеріали та методи. Під спостереженням перебувало 60 хворих, які перебували на лікуванні в пульмонологічному відділенні Закарпатської обласної клінічної лікарні (ЗОКЛ) імені Андрія Новака з ді- агнозом ХОЗЛ ІІ ступеня В у поєднанні з ГЕРХ. Результати досліджень. Після проведеного лікування у пацієнтів спостерігається клінічно значу- ще зниження показників системного запалення, що краще виявляється в групі застосування ребаміпіду. Висновки. Застосування препарату ребаміпід у комплексному лікуванні хворих на ХОЗЛ із поєднаною ГЕРХ позитивно впливає на дисбаланс цитокінів та усуває дисфункцію ендотелію за вмістом ЕТ-1. Ключові слова: ендотелій, простагландин Е2, хронічне обструктивне захворювання легень, ребамі- під.