УЛЬТРАЗВУКОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МАГНІТНО-РЕЗОНАНСНА ТОМОГРАФІЯ В ПРОМЕНЕВІЙ ДІАГНОСТИЦІ СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО СУГЛОБА (огляд літератури) - Локота , Ю. Є.; Кухарчук , Л. В.; Локота , Є. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Відомо, що від 40 до 60% населення мають різні захворювання скронево-ниж ньо- щелепного суглоба (СНЩС). На частку внутрішніх порушень припадає від 70 до 82% від усіх захворювань СНЩС, під цим терміном маються на увазі зміни, що розвиваються в скронево-нижньощелепному сугло- бі, що включають зсув, дефекти, деформації суглобового диска, розриви суглобових зв’язок і діагносту- ються за допомогою сучасних променевих методів. Мета дослідження. Провести аналіз літературних даних щодо методів візуалізації СНЩС, оцінити ефективність ультразвукового дослідження високої роздільної здатності для діагностики положення диска СНЩС та випоту порівняно з МРТ у пацієнтів зі скаргами на розлади СНЩС, визначити переваги та недоліки кожного з методів візуалізації СНЩС. Матеріали та методи. У представленому науковому огляді наведені результати обробки та аналізу 13 публікацій із даної тематики (Pub Med, Google Scholar та ін.) і висвітлено переваги та недоліки методів УЗД і МРТ діагностики скронево-нижньощелепного суглоба. Результати досліджень. Перевагами ультразвукової діагностики є: дослідження функції СНЩС у ре- жимі реального часу, неінвазивність і безпечність дослідження, можливість застосування в умовах ам- булаторного прийому, порівняно невелика кількість часу, необхідного для дослідження, невисока вар- тість. Одним із недоліків методу при використанні його для візуалізації СНЩС є блокування високочас- тотної хвилі кістковими утвореннями (скроневої кісткою, суглобовою головкою нижньої щелепи, вилич- ною дугою), і візуалізація елементів СНЩС при проведенні ультрасонографії обмежена зовнішньою тре- тиною суглоба. Висновки. Відповідно до наведених у статті даних, УЗД можна вважати альтернативою МРТ у діагнос- тиці СНЩС. МРТ, маючи низку переваг, має також і низку недоліків. Тому характерні для запальних захво- рювань зміни внутрішньосуглобових та навколосуглобових м’яких тканин можуть бути виявлені за до- помогою УЗД значно раніше, ніж за допомогою інших методів візуалізації. Ключові слова: скронево-нижньощелепний суглоб, СНЩС, візуалізація, магнітно-резонансна томо- графія, МРТ, ультразвукова діагностика, УЗД.