COVID-19 та ураження серця у дорослих i дітей: комплексний огляд сучасної літератури - Kiško , A.; Kiško , N.; Dzivá, M. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Ураження серцево-судинної системи при COVID-19 серед ускладнень з боку внутріш- ніх органів і систем є найчастішими як у дорослих, так і у дітей. Пошкодження серця вірусом SARS-CoV-2 призводить до підвищення летальності в чотири рази. Мета дослідження. Даний комплексний огляд сучасної літератури має за мету надати лікарям за- гальної практики та педіатрам детальну інформацію про можливі серцево-судинні ускладнення при COVID-19, щоб краще зрозуміти їх сутність та вибрати правильну стратегію своєчасної діагностики у до- рослих і педіатричних пацієнтів. Матеріали та методи. Ретельний аналіз літератури проведено за основними базами даних: PubMed, WHO COVID-19 Database, Embase, China National Knowledge Infrastructure (CNKI) Database, Google Scholar, а також пошук статей, опублікованих у провідних медичних журналах та на серверах попереднього друку, в часі від 1 січня 2020 року до 15 грудня 2021 року. Також були проаналізовані веб-сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру контролю та профілактики захворювань, Ресурсного центру Джона Хоп- кінса щодо коронавірусу, Європейського агенції з лікарських засобів (EMA) та Управління з конт ролю за продуктами і ліками США (FDA), для з’ясування актуальних даних у контексті серцево-судинних усклад- нень при COVID-19. Результати досліджень. Пошкодження міокарда при COVID-19 корелює з 51,2% рівнем летальності проти 4,5% у випадках без ушкодження серця. Ускладнення з боку серцево-судинної системи знаходять у 59% тих, хто не вижив. Будь-які супутні серцеві ускладнення погіршують надію на виживання пацієнтів iз COVID-19. У 46% хворих на COVID-19 виявляють ехокардіографічні відхилення, включаючи ознаки ін- фаркту міокарда, міокардиту чи кардіоміопатії Такоцубо. У 50% пацієнтів iз COVID-19 виявляють патоло- гічні зміни на ЕКГ, а 42% мають біль у грудях, серцебиття або задуху. B 75% випадків COVID-19 наявні па- тологічні зміни під час МР обстеженні серця. Висновки. Загалом вважається, що частота ускладнень з боку серцево-судинної системи внаслідок за- хворювання COVID-19 коливається від 7% до 64%. На сьогодні маємо лише обмежені дані про значення та важливість серцево-судинних ускладнень при COVID-19 у дітей. Немає жодних сумнівів, що госпіталі- зовані діти з COVID-19 повинні пройти ретельне обстеження серця та потребують довготривалий моні- торинг для своєчасного виявлення та успішного лікування можливих серцево-судинних ускладнень, ко- трі можуть загрожувати життю. Поки що маємо обмежені відомості щодо варіанту вірусу SARS-CoV-2 Омі- крон. Тому існує велика потреба у невідкладному проведенні досліджень, спрямованих на визначення загрози, яку несе даний варіант вірусу SARS-CoV-2, включаючи можливі фактори ризику появи серцево- судинних ускладнень, механізми їх прогресування та довготривалий прогноз, особливо у дітей. Ключові слова: COVID-19, SARS-CoV-2, серцево-судинна система, міокардит, інфаркт міокарда, кар- діоміопатія, аритмії, серцева недостатність, Омікрон.