МЕТАБОЛІЧНИЙ СТАТУС ПІДЛІТКІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ ТА ДІАГНОСТОВАНОЮ ДИСФУНКЦІЄЮ ЕНДОТЕЛІЮ - Горленко , О. М.; Сочка , Н. В.; Томей , А. І.; Курах , Д. Й. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Метаболічний синдром (МС) визначається сукупністю фізіологічних, біохімічних, клінічних і метаболічних факторів, що призводять до атеросклеротичних серцево-судинних захворю- вань. Мета дослідження. Виявити зміни клініко-лабораторних показників метаболічного статусу у підліт- ків з артеріальною гіпертензією на фоні діагностованої ендотеліальної дисфункції для попередження па- тофізіологічних ризиків розвитку важких ускладнень. Матеріали та методи. Проведеного обстеження 267 дітей з артеріальною гіпертензією, сформова- но основну групу з 80 підлітків віком 15-17 років (середній вік – 16,0±0,11), у яких ідентифікована дис- функція ендотелію, що склало 29,76±3,22% від обстеженого контингенту. До складу контрольної гру- пи увійшли 30 здорових дітей, ідентичних за віком та антропометричними даними. Проведено клініко- лабораторне обстеження досліджуваного контингенту дітей. Результати досліджень. Виявлені зміни показників ліпідного спектра крові у досліджуваного кон- тингенту, які характеризувалися достовірними підвищеннями рівня загального ХС, ТГ і зниженням по- казників ХС ЛПВЩ, сприяють зсуву ліпідного спектра крові в бік атерогенних фракцій та достовірного підвищення індексу атерогенності. Ідентифіковані зміни в ліпідному спектрі крові є прогностично не- сприятливими щодо формування метаболічного синдрому вже в молодому віці. Перманентні атерогенні дисліпопротеїнемії сприяють змінам функціональних можливостей ендотелію судин і можуть ініціюва- ти структурну перебудову шарів судини. Ключові слова: метаболічний статус, дисфункункція ендотелію, артеріальна гіпертензія, гомеостаз, підлітки.