КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА АВТОНОМНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ У ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ З НАДМІРНОЮ ВАГОЮ ТІЛА ЗА ДОПОМОГОЮ ПАРС - Петрик , К. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Встановлено, що у дітей молодшого шкільного віку з надмірною масою тіла часто простежуються автономні дисфункції, які в майбутньому можуть призвести до розвитку метаболічного синдрому, цукрового діабету 2-го типу та його ускладнень. Такі дисфункції піддаються зворотному роз- витку при умові корекції харчування та збільшення рухової активності дітей. Метою дослідження була перевірка припущення, що використання ПАРС доцільне для контро- лю ефективності оздоровчих програм для такого контингенту і підбору індивідуальної програми ко- рекції. Матеріали та методи. До дослідження було залучено 51 дитину. Протягом наступних 3-х місяців всі обстежені під керівництвом інструктора проходили курс корекції ваги тіла, який включав формування навиків здорового харчування з підбором індивідуальної калорійності раціону та фізичні навантаження швидкісно-силового характеру (танцювальні та гімнастичні вправи, спортивні ігри) з частотою 3 трену- вання на тиждень тривалістю 45–60 хвилин. Оцінку складу тіла проводили біоімпедансним методом за допомогою аналізатора складу тіла «TANITA-BC-601» (Японія). Функціональний стан автономної регуля- ції оцінювався з використанням комп’ютерного апаратно-програмного комплексу «КАРДІОЛАБ» (ХАИ- МЕДИКА, Україна). Результати досліджень. Статистичне опрацювання показників ВСР у всій вибірці обстежених пока- зало, що у 37 дитини (72,54%) були ознаки автономної дисфункції. Після завершення курсу ознаки авто- номної дисфункції діагностовані тільки у 18 обстежених (35,29%). При цьому наявність цих ознак про- стежувалася у тих дітей, котрі мали відносно високий показник ПАРС. Висновки. Застосування 3-місячної програми корекції ваги тіла привело до зменшення вмісту жиру в організмі дітей на 2,65±1,75% (p<0,05), рейтингу вісцерального жиру – на 2,239±0,722 од. (p<0,05), а від- соток автономних дисфункцій у досліджуваній вибірці зменшився на 37,25 %. Показник активності ре- гуляторних систем (ПАРС) є інформативним параметром щодо покращення показників функціонально- го стану АНС. Ключові слова: автономна нервова система, автономні дисфункції, надмірна вага, варіабельність серцевого ритму, діти молодшого шкільного віку.