БАЛЬНЕОТЕРАПІЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ МЕТОД ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ УСКЛАДНЕНЬ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2 ТИПУ - Рогач , І. М.; Рего , О. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Цукровий діабет – поліморфне метаболічне захворювання, поширеність якого стрім- ко зростає, а разом із ним – поширеність його ускладнень у пацієнтів з цим діагнозом. Для попереджен- ня ускладнень та розвитку самого захворювання дуже важливим є своєчасна діагностика, постійний на- гляд та адекватна комплексна терапія. Окрім медикаментозного лікування, дуже важливими є і дієтоте- рапія, правильний режим, адекватне фізичне навантаження. За даними літератури, одним із безпечних та ефективних методів лікування також є і бальнеотерапія, позитивний ефект якої підтверджується де- далі частіше. Бальнеотерапія як елемент комплексного лікування, здатна покращити показники антиок- сидантних, метаболічних та запальних функцій організму. Саме ці порушення є одними із провідних па- тогенетичних механізмів у розвитку цукрового діабету 2 типу, тому, впливаючи на ці ланки, ми можемо знайти ефективні методи не тільки для лікування, а й для профілактики даного захворювання. Мета дослідження. Проаналізувати вплив термально-мінеральної води на базі комплексу «Гармо- нія» с. Минай, шляхом зовнішнього та внутрішнього вживання, на обмінні процеси та психоемоційний стан хворих із цукровим діабетом 2 типу. Матеріали та методи. У дослідження було включено 48 хворих на цукровий діабет 2 типу з Закар- патської області. Обстежувані було рандомізовано розділені на дві групи: 1 група (24, 50%) – хворі на цу- кровий діабет 2 типу, що приймали мінеральну воду внутрішньо та зовнішньо (ванни, басейн та пит- тя) та 2 контрольна група (24, 50%) – хворі на цукровий діабет 2 типу, що отримували мінеральну воду тільки перорально. Всі обстежені пройшли консультативний огляд спеціалістів, антропометричне дослі- дження, лабораторні дослідження показників вуглеводного та ліпідного обміну та опитування щодо клі- нічного та психоемоційного стану за допомогою сервісу Google forms. Усі обстеження були проведені як перед початком курсу бальнеотерапії, так і після її завершення. Результати досліджень. Провівши аналіз антропометричних даних обстежених нами пацієнтів, май- же у ста відсотках було зафіксовано наявність підвищених рівнів індексу маси тіла (ІМТ), що свідчить про проблеми з надлишковою масою тіла та ожирінням. Серед лабораторних показників вуглеводного (рівень глюкози та HbA1c у сироватці крові) та ліпідного (загальний холестерин і тригліцериди) обміну були за- фіксовані підвищені показники у обох групах пацієнтів. Повторивши дослідження після завершення курсу бальнеотерапії, було виявлено позитивний ефект показників ІМТ і тенденцію до нормалізації рівнів лабо- раторних показників. Варто підкреслити, що статистично кращий ефект був у групі пацієнтів, що отриму- вали комбіновану терапію (внутрішнє та зовнішнє застосування мінерально-термальних вод). При опиту- ванні пацієнтів, найчастішими клінічними скаргами з боку органів шлунково-кишкового тракту, за часто- тою їх проявів, були: здуття, закреп, діарея, важкість в епігастрії та діарея, що змінюється закрепом. Згід- но з суб’єктивними оцінками респондентів, зафіксовано високі рівні тривоги й стресу, проблеми зі сном, що свідчить про наявність порушень психоемоційного стану у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу. Та- кож пацієнти відзначають і порушення когнітивних процесів, таких як: концентрація, запам’ятовування, увага й важкість відтворення інформації. Під час повторного опитування (після завершення курсу баль- неотерапії) також зафіксована позитивна тенденція до покращення як психоемоційного, так і соматично- го станів пацієнтів і покращення їх когнітивних функцій, що свідчить про ефективність її використання у комплексному процесі лікування цукрового діабету 2 типу та його ускладнень. Висновки. Бальнеотерапія є безпечним, неінвазивним, доступним та ефективним способом лікуван- ня та профілактики багатьох захворювань, у тому числі й метаболічних, як цукровий діабет, ожиріння та їх ускладнень. Проходження повного курсу покращує лабораторні показники вуглеводного та ліпідного обміну, сприяє втраті надлишкової маси тіла та покращує соматичний і психоемоційний стан пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу. Покращену ефективність має проходження комбінованого курсу бальнео-терапії (внутрішній і зовнішній прийом термальних вод), саме тому рекомендуємо його використання в комплексному лікуванні та профілактиці пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу. Ключові слова: бальнеотерапія, цукровий діабет 2 типу, ожиріння, психоемоційні порушення, тер- мальна вода.