ДО ПИТАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ - Рогач , І. М.; Погоріляк , Р. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Важливою частиною загального здоров’я людини, що оцінює стан органів і тканин порожнини рота, впливаючи тим самим на благополуччя людини є стоматологічне здоров’я. Загалом стан стоматологічного здоров’я дитячого населення України на сучасному етапі визначається як неза- довільний. Мета дослідження: дослідити стан стоматологічного здоров’я дітей, які проживають у місті Ужго- род. Матеріали та методи. Методи дослідження: клінічний, статистичний, системний підхід Матеріа- лами дослідження стали результати профілактичних оглядів 134 дітей м. Ужгород, в тому числі 49,3% у віці 6 років та 50,7% у віці 8 років. Отримані матеріали оброблені статистичним методом за допомогою комп’ютерної програми Statistika-6. Результати досліджень. У ході профілактичного огляду встановлено, що 31,8% дітей у віці 6 років і 76,4% дітей у віці 8 років мають карієс. При цьому 42,4 % дітей у віці 6 років і 11,8% дітей у віці 8 років є санованими. Крім того, 21,2% дітей у віці 6 років і 27,9% дітей у віці 8 років мають зубощелепні аномалії. Висновки. За результатами проведеного дослідження встановлено, що стан стоматологічного здо- ров’я є незадовільним, що потребує розробки та впровадження комплексних заходів із збереження та зміцнення стоматологічного здоров’я дітей, які проживають у м. Ужгород. Ключові слова: м. Ужгород, діти, стоматологічний профілактичний огляд, результати.