ПРИНЦИПИ ВИБОРУ ОПРОМІНЕННЯ ПРИ КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ РАКУ ПРЯМОЇ КИШКИ - Чобей , С. М.; Куценко , А. Ю.; Язиков , О. С.; Бедей , Н. В.; Павук , Ф. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Злоякісні новоутворення прямої кишки відносяться до групи лідируючих за поши- реністю та смертністю серед онкологічних захворювань. Малоінформованість населення, відсутність ефективних скринінгових програм в онкопроктології є основними причинами пізнього виявлення та пізнього звернення хворих на рак прямої кишки по допомогу. У комплексному лікуванні раку прямої кишки променева терапія та хіміопроменева терапія є золотим стандартом лікування, проте важливий вибір правильних способів і підходів залежно від уражених органів. Для попередження та зменшення віддалених негативних впливів опромінення важливим є застосування сучасних 3D технологій плану- вання променевої терапії. Мета дослідження. Провести аналіз можливих варінатів планування променевої та хіміопроменевої терапії при проведенні неоад’ювантного лікування хворих на місцево-поширений рак прямої кишки для проведення найбільш ефективної методики радіотерапії. Матеріали та методи. Проведено аналіз літератури з приводу застосування 3D технології під час планування курсу променевої та хіміопроменевої неоад’ювантної терапії в комплексному лікуванні раку прямої кишки. Результати досліджень. Більшість досліджень показали, що при застосуванні VMAT зберігається таке охоплення клінічної мішені, як і IMRT, але при цьому застосування VMAT дозволило знизити обсяги та дозу випромінювання на тонку кишку та сечовий міхур, тим самим знижуючи токсичність ХПТ та по- кращуючи якість життя пацієнта. Це свідчить про те, що VMAT може бути методом вибору при НХПТ. За- вданням променевої терапії є підведення терапевтично ефективної дози на ціль зі зниженням дози в на- вколишніх здорових органах і тканинах нижче значень, при перевищенні яких ризик виникнення пос- тпроменевих ушкоджень стає неприйнятним. Висновки. Використання сучасних методів променевої діагностики до початку ПТ при раку прямої кишки, таких як МРТ, дозволяє уточнити ступінь поширеності первинної пухлини, поширення її в на- вколишню клітковину, залучення у процес регіонарних лімфатичних вузлів. Застосування 3D техноло- гій VMAT, IMRT та 3D CRT значно підвищує ефективність застосування променевої терапії в комплекс- ному лікуванні раку прямої кишки. Ключові слова: променева терапія, рак прямої кишки, неоад’ювантна хіміопроменева терапія.