ВІДДАЛЕНІ НАСЛІДКИ ТОКСОПЛАЗМОЗНОЇ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОЇ ІНФЕКЦІЇ ДЛЯ ДІТЕЙ (огляд літератури) - Томей , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. В останні десятиріччя опортуністичні інфекції стали серйозною медико-соціальною проблемою внаслідок їх стрімкого поширення та суттєвого негативного впливу на здоров’я людей. Се- ред опортуністичних паразитарних інфекцій особливої уваги заслуговує Toxoplasma Gondii – паразитар- на інфекція, що викликає токсоплазмоз – одну з найпоширеніших у світі та надзвичайно небезпечних ін- вазійних хвороб тварин і людей. Мета дослідження. З’ясування та опис сучасного бачення проблеми розвитку можливих ускладнень різних форм токсоплазмозної інфекції у дітей. Матеріали та методи. Для досягнення мети дослідження було проведено аналіз наукових дослі- джень опублікованих у вітчизняних і закордонних виданнях у 2013 – 2022 роках та присвячених питан- ню розвитку можливих ранніх і віддалених ускладнень токсоплазмозної інфекції у дітей. Результати досліджень. Toxoplasma gondii проходять два цикли розмноження – статеве та безста- теве і три стадії розвитку – спорозоїта (ооцисти), тахізоїта (трофозоїта та брадизоїта (цисти). В орга- нізм людини збудники потрапляють аліментарним, рідше контактним (через пошкоджену шкіру і сли- зові оболонки) або повітряно-пиловим шляхом. При вродженому токсоплазмозі збудник проникає у плід через плаценту. Токсоплазми, які потрапили до організму, дістаються з рухом лімфи реґіонарних лімфа- тичних вузлів, розмножуються і проникають у кров, розносяться по організму, проникають в усі клітини- мішені органів із добрим кровопостачанням (головний мозок, скелетні м’язи, печінка, селезінка, очі, міо- кард, лімфатичні вузли), потрапляючи до клітин ретикулоендотеліальної та центральної нервової сис- тем, де утворювані токсоплазмами цисти можуть зберігатись десятиліттями. За певних умов (знижен- ня реактивності організму, імунодефіцити різного генезу) цисти руйнуються, а брадизоїти проникають у здорові клітини, перетворюються в тахізоїти і починають інтенсивно розмножуватися – відбувається реактивація циклу розвитку. Висновки. Токсоплазма є одним із найпоширеніших паразитів у світі, яким, за різними оцінками, інфі- ковано від 30 до 80 відсотків населення світу. У більшості людей інфікування токсоплазмою викликає початкове легке захворювання. Однак у ва- гітних жінок, немовлят і людей з ослабленим імунітетом дана інфекція може бути передумовою для важ- кого перебігу з високим ризиком виникнення захворювань мозку, серця, очей, органів травлення, нирок та розвитку серйозних ускладнень (затримки розвитку, втрати зору, глухоти, інтелектуальної інвалід- ності) або навіть із летальним кінцем. Таким чином, характер клінічних проявів токсоплазмозної інфекції варіює від безсимптомного до загрозливого для життя. Така різноманітність можливих наслідків та складність їх передбачення озна- чає, що досягнення оптимальних результатів у профілактиці розвитку та запобіганні ускладнень дано- го захворювання є можливим тільки завдяки міжпрофесійному командному підходу з співпрацею неона- тологів, неврологів, інфекціоністів, офтальмологів, педіатрів, спеціалізованих медсестер і фармацевтів. Ключові слова: діти, токсоплазмоз, латентний перебіг, ускладнення.