ІДІОПАТИЧНА ТРОМБОЦИТОПЕНІЧНА ПУРПУРА (клінічний випадок) - Горленко , О. М.; Сочка , Н. В.; Симочко , Н. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Тромбоцитопенічна пурпура – найпоширеніше захворювання із групи геморагічних діатезів. Частота виявлення нових випадків тромбоцитопенічної пурпури становить від 10 до 125 на 1 млн населення в рік. Захворювання, як правило, маніфестує в дитячому віці. Геморагічний синдром ста- новить небезпеку для життя хворих, тому важливими є своєчасна діагностика та лікування. Мета дослідження. Описати клінічний випадок ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури. Матеріали та методи. Огляд літератури та аналіз клініко-анамнестичних і лабораторно- інструментальних методів дослідження дівчини Д., 18 років. Результати досліджень. Наведено клінічний випадок ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури у дівчини 18 років. Звернена увага на підбір оптимального лікування для покращення якості життя паці- єнтки та розгляд спленектомії у випадку неефективності консервативного лікування. Висновки. Рекомендується проведення комплексного обстеження пацієнта у випадку появи харак- терної симптоматики або виявлення порушення рівня тромбоцитів для можливості своєчасної поста- новки діагнозу та призначення лікування. Ключові слова: ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура, тромбоцитопенія.