ЗМІНИ ЩІЛЬНОСТІ КЛІТИННИХ ЕЛЕМЕНТІВ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ БІЛОЇ ПУЛЬПИ СЕЛЕЗІНКИ ЩУРІВ-САМЦІВ ПОСТРЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ ВПРОДОВЖ ПЕРШОГО ТИЖНЯ ПІСЛЯ АНТИГЕННОЇ СТИМУЛЯЦІЇ ОРГАНІЗМУ Кочмарь - Кочмарь, М. Ю.; Гецко , О. І.; Палапа , В. Й.; Голош, Ю. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Селезінка є вторинним лімфоїдним органом, який відіграє важливу роль в антиген- залежній диференціації і проліферації різноманітних популяцій Т- та В-лімфоцитів, плазмоцитів і макро- фагів. Вони забезпечують синтез антитіл та імуноглобулінів. Мета дослідження: встановити щільність малих, середніх та великих лімфоцитів, плазмоцитів і макрофагів у білій пульпі селезінки безпородних білих щурів-самців пострепродуктивного віку впродовж першого тижня після введення антигену. Мате- ріали та методи. Дослідження проведено на 25 білих щурах-самцях пострепродуктивного віку. Експери- ментальні тварини поділені на 3 групи. Результати досліджень. Досліджені зміни щільності малих, се- редніх і великих лімфоцитів, плазмоцитів і макрофагів у центрах розмноження лімфоїдних вузликів се- лезінки безпорідних білих щурів-самців пострепродуктивного віку впродовж семи днів після антиген- ної стимуляції організму «Імуноглобулін людини нормальний». Висновки. Введення антигена викликає максимальні фазові зміни щільності клітин на 7 добу після антигенної стимуляції організму. У цей період спостерігається збільшення щільності усіх клітинних елементів, особливо – великих лімфоцитів. Ключові слова: селезінка, центр розмноження, лімфоцити, щурі-самці.