ЗМІНИ КОАГУЛЯЦІЙНОЇ СИСТЕМИ КРОВІ У ХВОРИХ НА НЕАЛКОГОЛЬНУ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ ТА УРАЖЕННЯ НИРОК ПРИ ІНФІКУВАННІ COVID-19 - Сірчак , Є. С.; Сабовчик , К. В.; Рего , О. Ю.; Архій , Е. Й. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Найбільш значущими модифікованими факторами ризику для поганого прогно- зу від інфікування COVID-19 є ожиріння та метаболічні захворювання, в тому числі і неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП), оскільки при них відбувається активація запальних шляхів ура- ження всіх органів і систем. Мета дослідження. Дослідити особливості коагуляційного гомеостазу у хворих на НАЖХП та ураження нирок при інфікуванні СОVID-19. Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри пропедевтики внутрішніх обстежено 64 хворих на НАЖХП, інфікованих СОVID-19. Хво- рих І групи поділено на дві підгрупи залежно від наявності чи відсутності ураження нирок, а саме: 1 під- групу склали 34 хворих із НАЖХП та ураженням нирок; у 2 підгрупу увійшло 30 хворих на НАЖХП без ураження нирок. У дослідження також включено 30 хворих на НАЖХП, не інфікованих СOVID-19. Результати досліджень. Встановлено зміни в системі гемостазу у хворих на НАЖХП без інфікуван- ня COVID-19 (ІІ група хворих), а також у хворих на НАЖХП, на момент інфікування COVID-19, що про- являється ознаками гіпокоагуляційнго синдрому. У хворих І групи на НАЖХП при зараженні вірусом COVID-19 встановлено суттєві зміни коагуляційного гомеостазу, а саме: сповільненням протромбі- нового часу, тромбінового часу, активованого часткового тромбопластичного часу із максимальни- ми змінами у хворих на НАЖХП та ураження нирок. На схильність до тромбоутворення вказує різ- ке збільшення рівня D-димер (до 301,9±5,9 нг/мл у хворих 1 підгрупи та до 276,2±8 нг/мл у пацієнтів 2 підгрупи – р<0,01). Висновки. У хворих на НАЖХП встановлено зміни коагуляційного гомеостазу, характерні для гіпо- коагуліяційного синдрому. Інфікування СOVID-19 у хворих на НАЖХП призводить до гіперкоагуляції, осо- бливо у хворих із ураженням нирок. Ключові слова: неалкогольна жирова хвороба печінки, ураження нирок, COVID-19, коагуляційний гомеостаз.