ВИКОРИСТАННЯ ФАКТОРНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЛАБОРАТОРНИХ ПОКАЗНИКІВ КРОВІ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЦИРОЗОМ ПЕЧІНКИ - Сіткар , А. Д.; Ростока , Л. М.; Бурмістрова , Я. Ю.; Максименко , К. Ю.; Краснова , А. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Цироз печінки (ЦП) є важливою медико-соціальною проблемою, актуальність якої зумовлена високою розповсюдженістю даної патології, виникненням тяжких ускладнень і летальністю. Під час ведення пацієнтів із ЦП проводять безліч лабораторних досліджень. Незважаючи на частоту їх проведення, оцінка перебігу даного захворювання завжди потребує комплексного підходу, чіткої інтер- претації отриманих даних та оцінки їх співвідношення з клінічною симптоматикою. Мета дослідження. Оцінити структуру взаємозв’язків лабораторних показників крові у пацієнтів із ЦП за допомогою факторного аналізу та порівняти отримані інтегральні змінні з клініко-лабораторними синдромами, які супроводжують дану патологію. Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз історій хвороб пацієнтів гастроентеро- логічного відділення Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака із діагнозом цироз печінки (n=50, частка чоловіків – 46%, жінок – 54%, середній вік – 51,29,5 року). Статистичний аналіз було вико- нано за допомогою програми IBM SPSS Statistics 23 з використанням факторного аналізу методом голо- вних компонент з подальшою варимакс-ротацією факторних осей. Для його проведення в первинну ко- реляційну матрицю було включено такі лабораторні показники: швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), гемоглобін (Hb), еритроцити, лейкоцити, тромбоцити, активований час рекальцифікації (АЧР), протром- біновий час плазми (ПЧП), протромбіновий індекс (ПІ), фібриноген, гематокрит (Ht), білірубін загаль- ний, білірубін прямий, аланінамінотрансфераза (АЛТ), аспартатамінотрансфераза (АСТ), лужна фосфа- таза (ЛФ), гамма-глутамілтрансфераза (ГГТ), тригліцериди, холестерин, сечовина, креатинін, сечова кис- лота, білок загальний, альбумін. Результати досліджень. Портальна гіпертензія була наявна у 100%, пацієнтів, асцит мали 56%, ва- рикозне розширення вен стравоходу (ВРВС) – 68%, кровотечу з ВРВС – 18%. На підставі кореляційної ма- триці методом «каменистого осипу» виділено 6 факторів, які обумовлюють 77,7% загальної дисперсії досліджуваних показників. Отримані фактори (компоненти, факторні комплекси) є новими незалежни- ми величинами, що об’єднують в собі показники, які тісно корелюють та відповідають типовим клініко- лабораторним синдромам, що є складовими ЦП. Із 23 вихідних лабораторних показників виділено 6 фак- торів (компонент, комплексів показників), які компактно відображають інформацію про рівень їх скла- дових. Результати факторного аналізу показали, що структура взаємозв’язків досліджуваних лаборатор- них показників є патогенетично обґрунтованою. Висновки. Встановлено можливість використання факторного аналізу для оцінки структури взає- мозв’язків між лабораторними показниками та клінічними синдромами у хворих на цироз печінки. Отри- мані результати свідчать про доцільність його застосування не тільки у пацієнтів із цирозом печінки, але й у коморбідних пацієнтів. Ключові слова: цироз печінки, лабораторні показники, факторний аналіз.