ПОГЛЯД АКУШЕР-ГІНЕКОЛОГА НА ПРОБЛЕМИ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОЇ ІНФЕКЦІЇ - Корчинська , О. О.; Балога , О. А.; Поляк-Товт , В. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Інфекційна патологія залишається однією з найважливіших і найактуальніших про- блем перинатології через високу смертність та захворюваність новонароджених. Клінічними симптомами вроджених інфекцій незалежно від етіології найчастіше є затримка вну- трішньоутробного розвитку, жовтяниця, гепатоспленомегалія, екзантема та розлади з боку крові. Усі ці симптоми, а також допоміжні лабораторні та інструментальні методи дослідження об’єднується у термін під назвою «TORCH-синдром». Мета дослідження. Проаналізувати основні види внутрішньоутробних інфекцій (ВУІ), шляхи їх пере- дачі та особливості клінічної картини, а також вплив збудників на перебіг вагітності. Матеріали та методи. Огляд даних вітчизняної та зарубіжної літератури, опублікованих за остан- ні 5 років. Результати досліджень. Нові перспективи у вивченні поширеності, патогенезу, етіології ФІ відкри- ває використання високочутливого молекулярно-біологічного методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), заснованого на виявленні специфічної нуклеотидної послідовності, властивої ДНК або РНК аген- та. Метод дозволяє на якісно новому рівні оцінити роль ФІ у розвитку перинатальних втрат, вроджених аномалій. Слід зазначити, що комплексне обстеження жінки на виявлення інфікування збудниками перина- тальних інфекцій, особливо групи TORCH, необхідно провести до вагітності. Лікування інфекцій є од- ним з основних завдань підготовки до вагітності. Однак більшість цих інфекцій не лікуються ефектив- но або взагалі не лікуються. Усі жінки репродуктивного віку, які планують вагітність, повинні пройти об- стеження на антитіла до вірусу краснухи. Серонегативним жінкам рекомендується вакцинація з подаль- шою контрацепцією протягом трьох місяців. Також доцільно зробити щеплення від гепатиту В перед ва- гітністю. Це єдиний і найкращий на сьогоднішній день метод профілактики внутрішньоутробного інфі- кування під час вагітності. Висновки. Підсумовуючи, слід зазначити роль інфекцій у патогенезі патологічних станів, що форму- ються в перинатальному періоді. Про це свідчать численні роботи щодо цієї проблеми. Виявлено най- більш значущі перинатальні фактори ризику інфікування плода. На жаль, сьогодні проблема запобігання ВУІ ще далека від вирішення. Однак знання патогенезу, якісні методи діагностики, ефективна профілак- тика та лікувальні заходи дозволяють значно знизити частоту ВУІ та важкість їх наслідків для дитини. Ключові слова: внутрішньоутробна інфекція, вагітність, пологи.