ЗАПАЛЬНА ВІДПОВІДЬ У НЕМОВЛЯТ ІЗ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ ВІД МАТЕРІВ ІЗ ДІАГНОСТОВАНОЮ TORCH-ІНФЕКЦІЄЮ - Горленко , О. М.; Чухран , Ю. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Однією з найбільших проблем, з якою стикаються лікарі, є рішення, коли діагносту- вати внутрішньоутробну інфекцію та яку корекцію лікування призначити. Внутрішньоутробні інфекції (ВУІ) та неонатальний сепсис є найбільш актуальними та дискусійними питаннями сучасної неонатоло- гії, враховуючи, що інфекційна патологія визначає високий рівень захворюваності та смертності новона- роджених [1, 2]. Мета дослідження. Дослідити стан та можливості маркерів запальної відповіді організму у немовлят з виявленою ВМУ, народжених від матерів з діагнозом TORCH-інфекція. Матеріали та методи. До досліджуваної групи входили: діти з діагнозом ВМП (n=40), народжені від матерів (вік 31,31±2,08 року) з діагнозом TORCH-інфекція та контрольна група (n=25 немовлят). Пологи у всіх новонароджених були фізіологічними. Середня вага новонароджених становила 1877,69±981,78 г (мін – 600 г; макс – 4000 г). Термін вагітності: 32,25±5,15 тижня. Спостереження та лікування новонаро- джених тривали до 7 днів (з урахуванням перебування у відділенні невідкладної допомоги Ужгородсько- го пологового будинку Закарпатської області). Вивчали профіль цитокінів, γ-IFN, TNF-α, Pg E2, сироват- ковий рівень неоптерину та прокальцитоніну. Результати досліджень. Значення параметрів цитокінового профілю (ІЛ-1, ІЛ-6, ІЛ-8, ІЛ-10) варіюва- ли в межах референтних значень, але зі суттєвими відмінностями від показників контрольної групи, яка становила 1,2 ; 4; 10; 6 разів відповідно. Рівні медіаторів запалення (γ-IFN Прокальцитонін Неоптерин TNF-α Pg E2) суттєво відрізнялися від даних контрольної групи немовлят і перевищували верхню межу референтних значень на 1,3; 3; 25; 4 рази відповідно. За даними кореляційного аналізу, є позитивні ко- реляції середнього рівня: ІЛ 1 та прокальцитонін (r=0,33); ІЛ 6 та ІЛ10 (r=0,44); ІЛ 10 і простагландин Е2 (r=0,44); неоптерину та простагландину Е2 (r=0,39), що свідчить про синергізм у здійсненні біологічно активних процесів. Негативні кореляції середнього ступеня спостерігалися між такими параметрами: ІЛ 1 та гестаційним віком немовлят (r=-0,36); ІЛ 6 та ІЛ 8 (r=-0,34); γ-IFN і TNF-α (r=-0,43), що свідчить про різноманітність взаємодій між учасниками запальної відповіді організму. Висновки. Різні інфекційні агенти можуть виступати «первинним впливом» сепсису як складного па- тологічного процесу, що залучає організм, і кожна з інфекцій має свої особливості патологічного процесу, тому сучасні зміни інфекційних обставин висувають нові вимоги до дослідження. Доведено, що внутрішньо- утробна інфекція негативно впливає на гомеостатичні показники немовлят, зокрема, на показники запаль- ної реакції дитячого організму. Симптоматичні запальні біомаркери можна використовувати для виявлен- ня патологічного стану немовляти, на додаток до рутинних лабораторних досліджень, для ранньої корекції VUI. Така затримка з виявленням уражених немовлят може призвести до тривалої та непотрібної терапії, по- яви резистентних штамів мікроорганізмів, збільшення витрат на лікування і, зокрема, більш високого ризи- ку таких ускладнень, як дитячий церебральний параліч або внутрішньошлуночковий крововилив. Ключові слова: внутрішньоутробна інфекція, запальна реакція, цитокіновий профіль, новонаро- джені.