ХВОРОБИ КІСТКОВО-М’ЯЗОВОЇ СИСТЕМИ Й ОКРЕМІ АСПЕКТИ РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕВМАТОЛОГІЧНОЇ СКЛАДОВОЇ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Брич , В. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Здоров’я опорно-рухового апарату має вирішальне значення для функціонування людини, оскільки дозволяє підтримувати економічну, соціальну та функціональну незалежність протя- гом життя. Мета дослідження. Дослідити та проаналізувати динаміку показників захворюваності та по- ширеності хвороб кістково-м’язової системи, ресурсного забезпечення вторинної та третинної ме- дичної допомоги особам з вказаними захворюваннями в системі охорони здоров’я Закарпатської області. Матеріали та методи. Використано статистичний метод та метод структурно-логічного аналізу, ма- теріалами дослідження стала оприлюднена інформація галузевої статистичної звітності по Україні та За- карпатській області за 2009 – 2020 рр. Результати досліджень. У Закарпатській області встановлено зниження рівня захворюваності на хвороби кістково-м’язової системи протягом 2009 – 2018 років на 27,7%. Визначено щорічне протягом 2009 – 2017 років зниження рівня поширеності вказаного класу хвороб з наступним зростанням у 2018 році на 1,2%. Ревматологічна служба характеризувалась скороченням штатного забезпечення посад лікарів-ревматологів на 8,8% та ліжкового забезпечення на 25% за рахунок закладів охорони здоров’я вторинної медичної допомоги. Висновки. У результаті дослідження встановлено, що в Закарпатській області рівні захворюваності та поширеності хвороб кістково-м’язової системи протягом 2009 – 2018 років мали тенденцію до знижен- ня. Ресурсне забезпечення ревматологічної служби регіону також протягом 10 років зменшилося через повне скорочення ревматологічних ліжок у закладах вторинної медичної допомоги та скорочення штат- них посад лікарів-ревматологів. Ключові слова: ресурси, опорно-руховий апарат, захворюваність, поширеність, хвороби кістково- м’язової системи та сполучної тканини.