РЕЗЕКЦІЯ НИЖНЬОЇ ПОРОЖНИСТОЇ ВЕНИ ПРИ ІНВАЗИВНОМУ ПУХЛИННОМУ ВЕНОЗНОМУ ТРОМБОЗІ У ХВОРИХ РАКОМ НИРКИ - Русин , В. І.; Бойко , С. О.; Русин , В. В.; Бойко , С. Ш. С.; Сима , О. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Видалення основної пухлини та самого пухлинного тромбу не вирішує проблему радикального хірургічного лікування злоякісних пухлин, ускладнених пухлинною інвазією нижньої по- рожнистої вени (НПВ), адже залишається стінка вени з клітинами пухлини. У такій ситуації виникає не- обхідність застосування різного характеру оперативних втручань на НПВ, які передбачають виконання її резекції з наступним відновленням ламінарного кровотоку, що досягається шляхом реконструкції НПВ та протезуванням. Мета дослідження. Визначити обсяг резекції НПВ при інвазії пухлинного тромбу у стінку вени. Матеріали та методи. У дослідження включено 78 хворих на рак нирки, ускладнений пухлинною венозною інвазією, які були прооперовані в Закарпатській обласній клінічній лікарні імені Андрія Нова- ка чи Закарпатському протипухлинному центрі в період з 2005 по 2020 рр. Середній вік пацієнтів – 57,8 року (27–76 років). Чоловіків – 53 (67,9%), жінок – 25 (32,1%). У 50 (64,1%) пацієнтів діагностовано пух- лину правої, у 28 (35,9%) – лівої нирки. Пухлинну інвазію стінки вени виявлено у 14 (17,9%) хворих із ну- льовим рівнем венозного тромбу і в 64 (82,1%) пацієнтів з I–IV рівнями поширення пухлинного тромбу по НПВ. Перший рівень поширення пухлинного тромбу був у 11 (14,1%), ІІ рівень – у 25 (32,1%), ІІІ рівень – у 20 (25,6%), IV рівень – у 8 (10,3%) пацієнтів. Усі оперативні втручання виконано з лапаротомного до- ступу. Пригирлова резекція ниркової вени виконана у 14 (17,9%) хворих; резекції НПВ з ушиванням стін- ки – у 55 (70,5%); резекція НПВ з заміщенням дефекту заплатою – у 5 (6,4%); циркулярна резекція НПВ з протезуванням – у 4 (5,1%). У всіх пацієнтів була виконана нефректомія. Результати досліджень. Середній час операції склав 178 (115–302) хвилин, середній об’єм крово- втрати – 792 (273–2250) мл. Післяопераційні ускладнення зафіксовано у 21 (26,9%) випадку (І–ІІ сту- пенів тяжкості – у 19,2%, ІV–V ступенів тяжкості – 7,7%. Хірургічних ускладнень ІІІ ступеня тяжкості не було. Загальна післяопераційна летальність склала 1,3%. У всіх хворих збережено ламінарний кровоток по НПВ. У жодному з випадків не було діагностовано тромбозу протезу, рецидиву пухлинного венозно- го тромбу чи тромбоемболії легеневої артерії. Однорічна виживаність пацієнтів склала 93,6%, триріч- на – 67,9%, п’ятирічна – 44,9%. Висновки. Різні варіанти резекції та протезування НПВ є єдиним ефективним методом радикального хірургічного лікування раку нирки, ускладненого пухлинною інвазією НПВ. Ключові слова: пухлинний венозний тромб, резекція нижньої порожнистої вени, протезування.