КИШКОВИЙ МІКРОБІОМ І НЕАЛКОГОЛЬНА ЖИРОВА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ У ДІТЕЙ: ШЛЯХИ ВЗАЄМОДІЇ - Горленко , О. М.; Пушкаренко , О. А.; Калій , В. В.; Гойдаш , Т. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Беззаперечним досягненням у галузі вивчення поведінки мікробіоти кишечника є встановлення факту, що деякі захворювання, які вважалися неінфекційними, також можуть передава- тися через мікроорганізми. Це послужило підставою для того, щоб його (мікробіом кишечника) назва- ти «забутим органом», що може служити додатковою (і, так би мовити, відсутньою) ланкою для більш об’єктивної і кращої діагностики та лікування багатьох захворювань, які не вважались інфекційними. Мета дослідження. Проаналізувати стан кишкової мікробіоти у поєднанні із неалкогольною жиро- вою хворобою печінки у дітей на основі зібраних і опрацьованих літературних даних вітчизняних і за- кордонних авторів. Матеріали та методи. Огляд сучасних літературних джерел за останні 5-10 років шляхом систем- ного і порівняльного аналізу наукової літератури, використовуючи новітні дані наукових баз – Web of Science, Scopus, Google Scholar, і PubMed тощо. Результати досліджень. Виявлено, що мікробіом кишечника допомагає перетравлювати поживні речовини, підтримує метаболічні функції, стимулює імунну систему і захищає господаря від різних пато- генів. Дистальний відділ кишечника можна назвати своєрідним «анаеробним біореактором» з високою метаболічної активністю – його можна порівняти з такою в печінці. Тому мікробіом вважається справж- нім органом: він отримує, зберігає і перерозподіляє енергію, сприяє перебігу фізіологічно важливих хі- мічних процесів і перетворень, здатний самостійно підтримувати свій склад і кількість, а також віднов- люватися шляхом саморозмноження. Крім того, мікробіом кишечника людини відіграє значну роль не лише інфекційних захворювань, а й запальних і незапальних захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ), зокрема, це стосується важкої патології - неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Сьо- годні чималу увагу варто приділити даній хворобі у дитячому віці і порівняти особливості та причини виникнення цього недугу різних вікових категорій. Висновки. У даній статті автори представляють новітню інформацію щодо виникнення, патогенезу та ролі мікробіому кишечника в розвитку НАЖХП в дитячому віці, оскільки сучасна медицина має недо- статньо інформації щодо особливостей НАЖХП у дітей. Ключові слова: жирова неалкогольна хвороба печінки, мікробіом, діти, кишечник, інфекційні захво- рювання, запалення, патогенез.