МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ВОДИ З СІЛЬСЬКИХ ВОДОГОНІВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ДИНАМІЦІ ПРОТЯГОМ 2016 – 2020 РОКІВ - Микита , Х. І.; Рогач , І. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Вода є одним із найважливіших елементів довкілля, без якого неможливе наше жит- тя. Вода бере участь у всіх фізико-хімічних реакціях, які відбуваються в організмі людини. Без води лю- дина може прожити лише 5-6 днів. Із збільшенням споживання води людиною, промисловістю і сіль- ським господарством зростає і рівень її забрудненості, що є загрозою для здоров’я людини. Статистика ВООЗ свідчить, що майже 3 млрд. населення планети користуються неякісною питною водою, що може сприяти виникненню інфекційних і неінфекційних захворювань. Наявність у воді патогенних мікроорга- нізмів й отруйних хімічних речовин стає причиною багатьох захворювань. Мета дослідження ‒ вивчити забруднення води в сільських водогонах Закарпатської області в дина- міці протягом 2016 – 2020 років. Матеріали та методи. Проаналізований статистичний матеріал ДУ «Закарпатський обласний лабо- раторний центр МОЗ України» щодо забруднення води в сільських водогонах Закарпатської області хі- мічними домішками та мікроорганізмами у динаміці протягом 2016 – 2020 років. Отримані матеріали об- роблені статистичним методом за допомогою комп’ютерної програми Microsoft Excel. Результати досліджень. Протягом 2016 – 2020 років лабораторіями ДУ «Закарпатський лаборатор- ний центр МОЗ України» було досліджено 1321 проба питної води із сільських водогонів на санітарно- хімічні показники та 2929 проб води на бактеріологічні показники. Із досліджених проб питної води сіль- ських водогонів у динаміці протягом 2016 – 2020 років на санітарно-хімічні показники, 111 із них не від- повідали санітарно-гігієнічним нормативам, що складає 8,40%. Дослідження питної води сільських водо- гонів у динаміці досліджуваних років на бактеріологічні показники свідчить, що 429 із них не відповіда- ли санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 14,65%. Висновки. 1. Найбільша кількість сільських водогонів Закарпатської області, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам через відсутність зон санітарної охорони, спостерігається у 2017 році (88,89%). 2. Найбільша кількість проб питної води з сільських водогонів, що не відповідають санітарно- гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками протягом 2016 – 2020 років, спостерігаєть- ся у 2017 році (9,88%), а найменша – у 2020 році (6,25%). 3. Найбільша кількість проб питної води з сіль- ських водогонів, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам за бактеріологічними показни- ками (протягом 2016 – 2020 років) спостерігається у 2016 році – 20,68% , найменша – у 2017 році (8,06%). 4. Для покращання якості питної води сільських водогонів Закарпатської області рекомендується поси- лити їх моніторинг, підвищити ефективність управління водним господарством, охороною і захистом во- дойм від шкідливого антропогенного впливу. Ключові слова: сільське водопостачання, проби води, забруднення води, профілактичні заходи.