Фактори ризику функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку - Kossei , G. B.; Chukhran , Yu. Yu.; Vais , V. V.; Ivaskevych , V. Z. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Функціональні гастроінтестинальні розлади (ФГІР) у немовлят і дітей раннього віку – це група розладів із різноманітною комбінацією гастроінтестинальних, часто залежних від віку, хронічних, рецидивуючих симптомів за відсутності органічної патології травної системи. Вони не тіль- ки впливають на самопочуття немовляти як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі, але можуть мати довгострокові негативні наслідки у вигляді формування хронічної органічної пато- логії травного тракту. Мета дослідження. Вивчити та проаналізувати захворюваність функціональними гастроінтести- нальними розладами (ФГІР) у дітей раннього віку в залежності від виду вигодовування. Матеріали та методи. Обстеження 92 дітей віком від 1 до 12 місяців з явищами функціональних га- строінтестинальних розладів. Результати досліджень. 69 (75,0%) дітей народилися доношеними, 23 (25,0%) – до 38 тижнів ва- гітності. Харчові характеристики немовлят були такими: 25 (27,17%) дітей перебували на грудному ви- го довуванні, 67 (72,83%) – на штучному вигодовуванні. Встановлено, що найчастішими проявами захворювання були регургітація, кольки та функціональ- ні закрепи. Висновки. Дослідження показало, що передчасні пологи, низька маса тіла при народженні разом із раннім переходом на штучне вигодовування та початком прикорму до 6-місячного віку є факторами ри- зику розвитку функціональних гастроінтестинальних розладів у немовлят. Ключові слова: функціональні гастроінтестинальні розлади, діти раннього віку, вид вигодовуван- ня, фактори ризику.