Особливості перебігу вагітності на фоні хронічного гепатиту B та SARS COV2-19, та преекламп- сії середнього ступеня тяжкості - Korchynska, Oksana O.; Baloha, Olha A.; Tsmur, Olha. V. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Коронавірус (SARS-COV-2) – це новий штам коронавірусу, вперше ідентифікований у місті Ухань, Китай. Інші коронавірусні інфекції включають застуду (HCoV 229E, NL63, OC43 та HKU1), рес- піраторний синдром Близького Сходу (MERS-CoV) та тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV). Мета дослідження. Проаналізувати особливості перебігу вагітності за наявності двох активних інфек- ційних процесів, спричинених коронавірусом і вірусом гепатиту В, прослідкувати перебіг гострого респі- раторного вірусного захворювання й особливості розвитку ускладнень у наведеному клінічному випадку. Матеріали та методи. Для демонстрації опису клінічного випадку взято історію хвороби жінки, що поступила до Ужгородського місцевого пологового будинку. Проаналізовано перебіг вагітності, пологів та післяпологового періоду жінки. Результати досліджень. Хвора поступила зі скаргами на сухий кашель, задишку, підвищення тиску до 150/100 мм рт. ст. і набряки нижніх кінцівок. Була госпіталізована у відділення патології вагітності КНП «Ужгородський міський пологовий будинок» з діагнозом: вагітність І 27 тиж. ОАА (непліддя І), прееклампсія середнього ступеня, COVID-19. Хронічний гепатит В (носій HBsAg), мінімальна стадія активнос- ті. У даному випадку на фоні неефективності терапії, погіршення УЗД-картини (сповільнення кровопли- ну в пупковій артерії, ознаки початкової централізації кровообігу), а також погіршення загального ста- ну хворої (поява тиснучих болей за грудниною, головокружіння) було вирішено провести кесарів роз- тин. Народилася жива недоношена дитина вагою 800 г. Оцінка за шкалою Апгар склала 5/6. У операцій- ній проводилася первинна реанімація новонародженого, і в подальшому дитину перевели у відділення інтенсивної терапії для лікування. Післяопераційний період без ускладнень. Породіллю виписали додо- му на 7 добу після пологів у задовільному стані. Висновки. SARS CoV2-19 не призвів до активації хронічного процесу в печінці, але запустив механіз- ми розвитку неконтрольованої прееклампсії. Звісно, один випадок не є доказовою базою для формуван- ня висновків перебігу вагітності на фоні хронічного гепатиту та SARS CoV2-19, але служить цікавим при- кладом для подальшого розвитку досліджень. Ключові слова: SARS-CoV2-19, хронічний гепатит В, вагітність, прееклампсія.