СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ГОСТРОГО ВАРИКОТРОМБОФЛЕБІТУ - Гаджега , І.І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Гострий варикотромбофлебіт (ГВТФ) є одним із найпоширеніших та найнебезпеч- ніших ускладнень варикозної хвороби нижніх кінцівок, оскільки є частою причиною розвитку тромбозу глибоких вен і тромбоемболії легеневої артерії (ТЕЛА). ГВТФ розвивається у 30-60% хворих із варикоз- ною хворобою. Захворювання найчастіше розвивається у пацієнтів працездатного віку, що робить дану проблему ще більш актуальною. Відношення ураження великої та малої підшкірних вен варикотромбоф- лебітом складає 9:1. Мета дослідження. Для покращення результатів лікування хворих на гострий варикотромбофлебіт провести аналіз сучасних підходів до його хірургічного лікування. Матеріали та методи. Основні завдання хірургічного лікування ГВТФ включають: 1) попереджен- ня розповсюдження тромбу і запального процесу по поверхневих і пронизних венах; 2) запобігання по- ширенню тромботичного процесу з поверхневої венозної системи на глибоку, що значно збільшує ризик розвитку тромбофлебіту глибоких вен та ТЕЛА; 3) профілактика можливих повторних тромбозів у сис- темі підшкірних вен; 4) лікування варикозної хвороби. Результати досліджень. На даний час вже доведено, що незважаючи на проведення консервативно- го лікування, яке включає гепарин і компресійну терапію, тромботичний процес продовжує прогресува- ти. Відбувається наростання тромбу в проксимальному напрямку з поширенням на стегнову вену. Тому серед флебологів існує єдина позиція: у разі виявлення проксимальної межі тромбозу на рівні або про- ксимальніше середньої третини стегна при тромбофлебіті ВПВ або верхньої третини гомілки при тром- бозі МПВ, слід виконувати хірургічне лікування в ургентному порядку. Висновки. Хірургічне лікування ГВТФ передбачає виключення ризику загальних і місцевих усклад- нень, максимальну ефективність, мінімальну травматичність, мінімальну технічну складність, мінімаль- ні негативні косметичні наслідки. Ключові слова: гострий варикотромбофлебіт, венозна гемодинаміка, велика підшкірна вена, веноз- ний рефлюкс.