ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ ЗБУДНИКІВ БАКТЕРІАЛЬНИХ ФАРИНГІТІВ І ТОНЗИЛІТІВ - Михалко , Я. О.; Понзель , Н. І.; Кіш , П. П.; Коваль , В. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) є найбільш частою причиною звернень за медичною допомогою до лікарів і посідають провідне місце серед усіх хвороб у дітей і дорослих та скла- дають до 70-90% всіх інфекційних захворювань. Мета дослідження. Визначити структуру збудників бактеріальних інфекцій орофарингеальної зони в м. Ужгород. Матеріали та методи. У роботі було проаналізовано результати мікробіологічного дослідження 2452 мазків із ротоглотки, взятих у пацієнтів, що лікувалися з приводу тонзиліту та фарингіту в ліку- вальних закладах м. Ужгород протягом 2015 – 2020 рр. Виділення, посів та ідентифікація збудників про- водилися за загально прийнятими методиками. Результати досліджень. Упродовж досліджуваного періоду S. pneumoniae траплявся найчастіше при бактеріально зумовлених тонзилітах та фарингітах (30,42% випадків). Дещо рідше траплялися S. aureus (25,77% випадків), Str. pyogenes (19,41%) та Str. agalactiae (17,01%). При порівнянні частоти виявлення збудників серед дорослих пацієнтів і хворих дитячого віку статистично достовірної різниці між цими показниками майже не спостерігалося. Простежувалося зростання частоти трапляння S. pneumoniae на фоні зниження частоти S. aureus та Str. agalactiae. Частота виявлення Str. pyogenes залишалася майже на однаковому рівні протягом усього досліджуваного періоду. Висновки. Вивчення структури збудників бактеріальних тонзилітів і фарингітів у популяції дозволяє оптимізувати вибір емпіричної антибактеріальної терапії. Ключові слова: тонзиліт, фарингіт, бактеріальні збудники.