ЗНАЧЕННЯ ОЛІГОСАХАРИДІВ ГРУДНОГО МОЛОКА У ВИГОДОВУВАННІ НЕМОВЛЯТ (огляд літератури) - Горленко О. М., О. М.; Переста , М. І.; Ленченко , А. В.; Лукащук , С. В.; Томей , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Вступ. Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для ново- народжених. Воно містить усі поживні речовини, які необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. Одним із важливих компонентів грудного молока є олігосахариди. Мета дослідження. Збір і аналіз сучасних літературних даних щодо властивостей олігосахаридів та їх впливу на стан здоров’я дитини. Матеріали та методи. Проведений аналітичний огляд зарубіжної літератури, що висвітлює питан- ня значення олігосахаридів грудного молока. Результати досліджень. Олігосахариди грудного молока мають важливе значення для стану здоро- в’я немовляти, адже володіють захисними властивостями. Вони перешкоджають адгезії патогенів і ток- синів на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, що сприяє зниженню рівня прозапальних ци- токінів і попереджає порушення цілісності стінки кишківника. Олігосахариди мають також імуномо- ду люючу дію, яка здійснюється за допомогою складних механізмів зв’язку олігосахаридів із рецептора- ми – лектинами. Висновки. Олігосахариди є унікальним компонентом грудного молока. Завдяки особливостям своєї будови вони здатні стимулювати імунну систему дитини та захищати її організм від бактеріальних і ві- русних інфекцій.