ТРОФОЛОГІЧНИЙ СТАТУС ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ - Хруник , А.Д.; Федорків , М.Б.; Шевчук , І.М.; Галіпчак , І.М.; Попов , А.З.; Дирів , О.Л.; Збирак , І.М.; Омельчук , Н.В.; Осташ , Р.С.; Пилипчук , В.І.; Яновський , В.Р.; Ціник , В.В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Трофологічна недостатність різного ступеня вираженості трапляється при хронічному панкреатиті у до 39% хворих. Усі ці хворі мають підвищений ризик ускладненого перебігу захворювання, розвитку післяопераційних ускладнень та мають гірший прогноз захворювання. Мета дослідження: вивчити порушення трофологічного статусу хворих на хронічний панкреатит до та після операції, вплив різних видів операційних втручань на відновлення трофологічних показників. Матеріали та методи. За характером проведеного операційного втручання хворих на хронічний панкреатит із протоковою гіпертензією розділили на групи: I-а група (дренувальні операції) – 66 (41%) хворих, II-а група (резекційно-дренувальні операції) – 78 (48,4%) хворих, III-я група (резекційні операції) – 17 (10,6%) хворих. Трофологічну недостатність у хворих визначали за антропометричними показниками, концентрацією в сироватці крові загального білка і альбуміну та підраховували абсолютне число тромбоцитів за формулою крові. Результати досліджень. Трофологічну недостатність уже до операції діагностовано у 79 (49,1%) пацієнтів. Після операції хворі І-ої і II-ої групи мали кращі показники трофологічного статусу порівняно з хворими ІІI-ої групи. Індекс маси тіла, концентрація альбуміну в крові та абсолютне число лімфоцитів були вищі на 11,1%, шкірно-жирова складка над триголовим м’язом була більшою на 13% (р<0,05). Висновки. Зниження індексу маси тіла при госпіталізації діагностовано у 49,1% хворих. Відзначено покращення антропометричних і лабораторних показників трофологічного статусу у хворих на хронічний панкреатит після проведеного операційного втручання, особливо після проведення паренхімозберігаючих операцій, а найтривалішим період відновлення був у хворих після резекційних втручань.