ДЕЯКІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ІСТМІКО-ЦЕРВІКАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ДО 22 ТИЖНІВ - Маляр , В.В.; Ібадова , Т.В.; Маляр , Вол.В.; Маляр , В.А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Недоношування вагітності одна з основних причин репродуктивних втрат у жінок при істміко-цервікальній недостатності на тлі недиференційованих форм сполучнотканинної дисплазії. Мета дослідження. Встановити роль колагенолізу і мезенхімальної недостатності в ґенезі функціональної істміко-цервікальної недостатності при недиференційованих формах сполучнотканинної дисплазії. Результати досліджень. Встановлено діагностичну цінність вісцеральних фенотипічних маркерів недиференційованої сполучнотканинної дисплазії в прогнозуванні функціональної істміко-цервікальної недостатності (ІЦН). Аналіз фенотипічних маркерів недиференційованих форм сполучнотканинної дисплазії виявив важливу роль системної дисфункція сполучної тканини і активацію колагенолізу в розвитку функціональної істміко-цервікальної недостатності. Відзначено зростання кількості вільного оксипроліну в сироватці крові на 65%, загальних сероглікоїдів на 43% і зменшення вмісту зв’язаного оксипроліну на 20,1% та хондрітинсульфатів на 49,1%. Втрата біомеханічної функції сполучною тканиною шийки матки проявляється деформацією внутрішнього вічка шийки матки та сприяє зниженню фізіологічної опори плідного яйця і веде до пролабування плодових оболонок у цервікальний канал. Висновки. У патогенезі невиношування вагітності при недиференційованих формах сполучнотканинної дисплазії важлива роль належить функціональній істміко-цервікальній недостатності, в основі патогенезу, якої лежить патологія фібрилярного компоненту сполучної тканини та посилення фібринолізу. Інформація про особливості структурно-регуляторних механізмів сполучнотканинного матриксу шийки матки, дозволить розробити патогенетично обґрунтовані лікувально-профілактичні заходи при ІЦН.