КОНТАМІНАЦІЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ПИЛОМ м. УЖГОРОД І НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ДИНАМІЦІ ВПРОДОВЖ 2015–2019 РОКІВ - Микита , Х.І.; Рогач , І.М.; Пішковці , А.-М.М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища. Сьогодні рівень забруднення повітря у більшості міст України, у тому числі Закарпатської області, перевищує санітарні норми. Тому дослідження забруднення атмосферного повітря та способів боротьби з ним мають надзвичайно важливе значення для екології та охорони здоров’я населення. Мета дослідження: дослідити та проаналізувати стан забруднення атмосферного повітря пилом м. Ужгород та населених пунктів Закарпатської області в динаміці впродовж 2015–2019 років. Матеріали та методи. Проаналізований статистичний матеріал ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» в динаміці впродовж 2015–2019 років щодо забруднення атмосферного повітря пилом м. Ужгород і населених пунктів Закарпатської області. Отримані матеріали оброблені статистичним методом за допомогою комп’ютерної програми Microsoft Excel. Результати досліджень. Аналіз стану забруднення атмосферного повітря пилом м. Ужгород та населених пунктів Закарпатської області в динаміці впродовж 2015–2019 років показує, що найчастіше перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) пилу в м. Ужгород у динаміці впродовж 2015–2019 років спостерігається у 2015 році і складає 25,0%, потім у динаміці досліджуваних років незначно знижується до 19,48% у 2018 році і дещо знову підвищується у 2019 році (20,48%). По області в динаміці упродовж 2015–2019 років найвища концентрація пилу в атмосферному повітрі спостерігалася також у 2015 році, вона складала 27,54%, поступово знижується до 24,52% у 2016 році, знаходиться майже на одному рівні в 2017–2018 роках, і дещо нижче у 2019 році (23,85%). Встановлено також, що найвищі концентрації пилу в атмосферному повітрі м. Ужгород упродовж 2015–2019 років спостерігаються у промислових зонах, а найнижчі – у зоні відпочинку. Висновки. 1. Найвищі концентрації пилу в динаміці упродовж 2015–2019 років спостерігаються у м. Ужгород та області у 2015 році (25,0% і 27,54% відповідно), а найнижчі – в м. Ужгород у 2018 році (19,48%), по області – у 2019 році (23,85%). 2. У всіх досліджуваних пробах атмосферного повітря, як у м. Ужгород, так і всіх населених пунктах Закарпатської області упродовж досліджуваних років (2015–2019 рр.) виявлено в основному мікроскопічний, і лише незначна частина ультрамікроскопічного пилу. 3. Розроблено цілу низку заходів для запобігання забруднення атмосферного повітря пилом в населених пунктах Закарпатської області, а саме: в м. Ужгород завершено будівництво об’їзної дороги, а також для розвантаження центральної частини міста побудований транспортний міст за його межами. У м. Ужгород та всіх населених пунктах Закарпатської області систематично здійснюється полив вулиць згідно з графіком, озеленення територій, виділені місця для стоянки автотранспорту, проведений своєчасний ремонт вентиляційних систем і дробильної установки на кар’єрі в м. Мукачево, також систематично проводиться ремонт дорожнього покриття вулиць у всіх населених пунктах Закарпатської області тощо. Крім того, у м. Мукачево на лісокомбінаті проведено перепланування переробки низькосортної деревини, у деяких містах області вибрані оптимальні варіанти руху транспорту з виділенням пішохідної зони в центральній частині міст, виділено вулиці з одностороннім рухом тощо.