ЕЛЕКТРОННО-МІКРОСКОПІЧНІ ЗМІНИ ЛІМФАТИЧНИХ ВУЗЛІВ ПРИ ДІЇ ГЛУТАМАТУ НАТРІЮ ТА ЇЇ КОРЕКЦІЇ - Гарапко , Т.В.; Матешук-Вацеба , Л.Р.; Головацький , А.С.; Кочмарь , М.Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Глутамат натрію є однією з найпоширеніших харчових добавок у світі. Мета дослідження: встановити особливості будови брижових лімфатичних вузлів щурів-самців і самок під впливом глутамату натрію, а також визначити можливості корекції мелатоніном структурних змін, викликаних дією глутамату натрію. Матеріали та методи. Дослідження проведено на 94 білих щурах-самцях і самках репродуктивного віку (2,5–6,5-місячних) масою 120–300 г. Експериментальні тварини поділені на 6 груп. Результати досліджень. Через вісім тижнів дії глутамату натрію субмікроскопічно в паренхімі лімфатичних вузлів міжклітинні простори розширені, лімфоцити мають низьку електронну щільність, спостерігається каріолізис, органели на різних етапах розпаду, міжклітинні контакти представлені атрофованими десмосомами. Кількість макрофагів зростає, в цитоплазмі яких та у міжклітинних просторах велика кількість клітинного детриту та осміофільних включень, що свідчить про високу інтенсивність процесу гибелі клітин. Після чотиритижневої корекції мелатоніном дії ВКД, зумовленої шеститижневим впливом глутамату натрію, серед не змінених лімфоцитів частка деструктивно змінених клітин значно зменшилася, кількість осміофільних (жирових) включень значно зменшилася як у міжклітинному просторі, так і в цитоплазмі клітин, що свідчить про регрес ознак, зумовлених висококалорійною дієтою. Через вісім тижнів ВКД із наступним застосуванням впродовж чотирьох тижнів мелатоніну електронно-мікроскопічно частка деструктивних змін дещо зменшилася щодо групи тварин, що перебували вісім тижнів під дією глутамату натрію. Проте кількість апоптично змінених клітин, активних макрофагів та плазмоцитів залишається високою. Висновки. Введення мелатоніну після попереднього шеститижневого впливу глутамату натрію значно відновлює структурну організацію, а отже і функції лімфатичних вузлів. Введення мелатоніну після попереднього восьмитижневого впливу глутамату натрію частково відновлює структурну організацію та функцію даного органа, що свідчить про розвиток незворотних змін при дії глутамату натрію впродовж восьми тижнів.