АНАЛІЗ ЗМІН ІМУНІТЕТУ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГОСТРИМИ ГНІЙНИМИ ОДОНТОГЕННИМИ ПРОЦЕСАМИ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ НА ЕТАПАХ ЛІКУВАННЯ - Кручак , Р.Ю.; Струк , В.І.; Клітинська , О.В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Застосування плазми, збагаченої тромбоцитами на етапах лікування гострих запальних захворювань щелепно-лицевої ділянки набуло широкого застосування в сучасній хірургії. Мета дослідження: обґрунтувати доцільність застосування різних методик лікування у хворих з гострими гнійними одонтогенними запальними процесами основної і контрольної груп за показниками неспецифічного імунітету. Матеріали та методи. Досліджено зміни показників загального білка і його фракцій, С-реактивного білка, лізоциму, імуноглобулінів основних класів А, М, G у крові 114 пацієнтів з інфекційнозапальними процесами ЩЛД, лікування яких здійснювалося за стандартними протоколами хірургічного ведення 54 пацієнтів (контрольна група) та із застосуванням плазму, збагачену тромбоцитами та факторами росту (60 пацієнтів – основна група). Статистичний аналіз проводився із використанням пакету прикладних програм Statistica 10.0 (StatSoft, Inc., USA) та Microsoft Office Excel 2010. Висновки. Включення у комплексне лікування гострих гнійних одонтогенних запальних процесів ЩЛД, тромбоцитів збагаченої плазмою крові, імунокоригуючої та адаптогенної терапії дозволяє не тільки отримати найбільш виражений і стійкий позитивний результат, але й досягнути суттєвого покращення і навіть нормалізації основних гуморальних і клітинних факторів вродженого імунітету