ADIPOSE TISSUE HORMONES – LEPTIN AND ADIPONECTIN IN A PATIENT OF NAFLD AND CONCOMITANT COPD - Khramtsova, Khramtsova; Derbak, Мaria; Lazur, Jana; Zhovanyk, Natalia (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. ХОЗЛ та НАЖБП мають спільні патофізіологічні механізми, такі як зниження фізичної активності, окислювальний стрес, запалення низької інтенсивності та метаболічний синдром. Мета роботи - дослідити рівні адипонектину та лептину у хворих на НАЖХП з різною частотою загострень ХОЗЛ. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 142 хворих, які в залежності від нозології та частоти загострень ХОЗЛ були розділені на декілька груп: 1а гр. (n=22) – хворі на НАЖХП+ ХОЗЛ II гр В, 1б гр. (n=30) – хворі на НАЖХП+ ХОЗЛ II гр С, 2а гр.(n=46) – пацієнти з ХОЗЛ II гр В, 2б гр – (n=44) – пацієнти з ХОЗЛ II гр С та 3 група – хворі на НАЖХП . Визначення лептину та адипонектину проводили методом ІФА, стеатоз печінки встановлювали за допомогою методу Фібромакс та використовували статистичні методи. Отримані результати та їх обговорення. У результаті проведеного аналізу встановлено, що у всіх хворих на НАЖХП та НАЖХП + ХОЗЛ зареєстровано достовірно знижені рівні адипонектину та підвищені рівні лептину. Найвиразніші зміни зареєстровані у хворих на НАЖХП, які за минулий рік мали більше як 2 загострення ХОЗЛ з госпіталізацією та належали до GOLD II. Середній показник загостцій групі склав 2,52±0,25. Концентрація лептину в сироватці крові хворих на НАЖХП +ХОЗЛ корелювала з частотою загострень ХОЗЛ. У хворих 1б групи концентрація лептину була підвищена у 4,5 раз, а у 1а гр – у 3,9 разів, сироватковий рівень адипонектину був знижений у 3,1 раз та у 2,3 раза у хворих 1б та 1а груп відповідно. У пацієнтів із частими загостреннями спостерігалася значна позитивна кореляція між рівнями лептину та фактора TNF-a, що може бути пов’язано із збільшенням загального запалення. Виявлено позитивну кореляцію адипонектину із загальним холестерином і ЛПВЩ (r=0,49; r=0,43; р<0,05). Взаємозв’язок адипонектина із тригліцеридами (r=-0,54; p<0,05) і коефіцієнта адипонектин/лептин із ЛПНЩ (r= -0,43; p<0,05) носив зворотній характер. Висновки. 1.У хворих на НАЖХП+ ХОЗЛ зареєстровано дисбаланс гормонів жирової тканини у вигляді зниження вмісту адипонектину та підвищення вмісту лептину, який прямо пропорційно змінюється з підвищенням частоти загострень ХОЗЛ. У хворих на НАЖХП з високою частотою загострень ХОЗЛ відмічається достовірне зниження співвідношення адипонектин/лептин, що королює із порушенням ліпідного обміну та вищим ступенем стеатозу печінки.