СУБКЛІНІЧНИЙ ДЕФІЦИТ КАЛЬЦІЮ ТА ВІТАМІНУ Д У ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Титуса , А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Харчування відіграє значну роль у питанні повноцінного розвитку і зростання школярів, здійснюючи певний програмуючий вплив на показники їхнього здоров’я, фізичного і розумового розвитку, працездатність і успішність. Мета дослідження: визначити рівень добового споживання кальцію та вітаміну Д у школярів початкової школи та поширеність субклінічного дефіциту кальцію та вітаміну Д у дітей молодшого шкільного віку. Матеріали та методи. Під спостереженням знаходилось 173 дитини молодшого шкільного віку (середній вік – 9,02 ±1,63; серед них 42,2% хлопчиків та 57,8% дівчаток) зі шкіл міста Львова. Усім дітям проведено оцінка харчової поведінки та харчових звичок, аналіз їхнього харчування за допомогою ліцензованої програми Dietplan 7. 52 дітям визначено рівень загального та іонізованого кальцію та вітаміну D у крові, а також визначення кальцію у волоссі. Результати досліджень. Після оцінювання результатів 3-денного меню учнів молодших класів нами було встановлено, що середнє добове споживання кальцію становило 727,7 ± 264,4 мг, а вітаміну D – 2,6 ± 1,8 мкг. Так, у 16,8% дітей добове надходження кальцію було в межах вікової норми, у 21,4% дітей – більше норми, у 61,8% дітей – менше норми, а добове надходження вітаміну D – у 4%, 4% та 92% дітей відповідно. Цікавим виявився той факт, що була виявлена достовірна різниця за споживанням кальцію серед хлопчиків та дівчат. Так, добове споживання кальцію серед дівчат становило 671,5±213,5 мг (що характеризує значний дефіцит надходження мікроелементу) та 803,7±308,3 мг серед хлопчиків (р≤0,01). Висновки. У всіх школярів початкової школи (92%) було зменшення добового споживання вітаміну Д, що додатково могло негативно впливати на метаболізм кальцію і процеси, що пов’язані з ним. Зважаючи на значення кальцію та вітаміну Д у підтриманні багатьох фізіологічних процесів в організмі, такі субклінічні зміни його вмісту можуть призвести до порушень фізіологічного стану дитини.