ГЕМОДИНАМІЧНІ ПОРУШЕННЯ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ ТА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ - Сірчак , Є.С.; Барані , В.Є.; Стегура , А.В.; Ковач , Н.В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Цукровий діабет (ЦД) розглядається як патологія, що представляє послідовність клінічних подій, яка починається як порушення вуглеводного обміну, а закінчується як серцево-судинне захворювання. Тому особливий інтерес представляє дослідження гемодинамічних порушень при ЦД, особливо при його поєднанні з хронічним панкреатитом (ХП). Мета дослідження – визначити особливості гемодинамічних порушень у хворих на ХП та ЦД 2 типу. Матеріали та методи. Обстежено 86 хворих на ХП та ЦД 2 типу. Усім обстеженим пацієнтам проведено загально-клінічні, антропометричні, інструментальні та лабораторні методи дослідження. Результати досліджень. При доплерографічному дослідженні у обстежених хворих на ХП та ЦД 2 типу встановлено достовірне зменшення діаметра плечової артерії (ПА) порівняно з показниками контрольної групи, що підтверджує дисфункцію ендотелію у даних пацієнтів. Встановлено зниження швидкісних показників кровотоку по магістральних судинах черевної порожнини у хворих на ХП та ЦД 2 типу. Максимальне відхилення від норми у обстежених пацієнтів у порівнянні з показником контрольної групи встановлено по верхній брижовій артерії (зниження Vps до 0,85±0,07, р <0,01 та Ved до 0,15±0,04). Індекси Гослінга та Пурсело значно перевищували такі показники контрольної групи по всіх обстежених магістральних судинах черевної порожнини. Висновки. 1. У хворих на ХП та ЦД 2 типу встановлено дисфункція ендотелію у пробі з реактивною гіперемією ПА. 2. У хворих на ХП та ЦД 2 типу виявлено зниження швидкісних показників кровотоку по магістральних судинах черевної порожнини на фоні підвищеного судинного опору