ОЦІНКА СТАНУ МІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА В КОМПЛЕКСНІЙ ДІАГНОСТИЦІ КРОВОПОСТАЧАННЯ НИЖНІХ КІНЦІВОК ПРИ СТЕНОТИЧНО-ОКЛЮЗІЙНИХ УРАЖЕННЯХ ДИСТАЛЬНОГО АРТЕРІАЛЬНОГО РУСЛА - Лопіт , М.М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Хронічні облітеруючі захворювання артерій нижніх кінцівок є однією з актуальних проблем сучасної медицини, займаючи одне з провідних місць у структурі захворюваності, стійкої непрацездатності і летальності. Мета дослідження. Провести аналіз сучасних методів дослідження мікроциркуляторного русла як предиктора хірургічного способу лікування, для покращення результатів лікування хворих на хронічнокритичну ішемію нижніх кінцівок. Матеріали та методи. За даними літературних наукових джерел суть гемодинамічних порушень, які розвиваються при важких ступенях артеріальної недостатності судинного русла, можливо тільки при одночасному дослідженні всіх ланок судинного русла – артеріальної , венозної та мікроциркуляторної . Єдиної тактики для лікування хворих з цією патологією досі не визначено, кожен з підходів має певні недоліки і обмеження, тому нагальним є вивчення сучасних хірургічних технологій для подальшого використання у медичній практиці. Результати досліджень. Результати оперативного лікування залежать також від швидкості прогресування атеросклерозу, пов’язаного з порушенням ліпідного обміну, стану ендотеліальної функції, порушень гомеостазу і його корекції, технічно правильно вибраного способу геометрії дистального анастомозу, швидкістю та розростанням неоінтими, можливостей колатерального кровообігу, що потребує свого подальшого вивчення. Висновки. Таким чином, стан мікроциркуляторного русла визначає рівень периферичного судинного опору, що значною мірою впливає на вибір тактики лікування, безпосередні та віддалені результати оперативного лікування. Додаткового вивчення потребують методи комплексної діагностики дистальних уражень судин нижніх кінцівок, які на доопераційному етапі спроможні визначити вид та об’єм хірургічного лікування.