ФАКТОРИ РИЗИКУ НЕСПРОМОЖНОСТІ ТОВСТОКИШКОВОГО АНАСТОМОЗУ - Дутко , О.О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Серед захворювань ободової кишки, які підлягають хірургічній корекції, пріоритетними за частотою та важкістю вважають злоякісні новоутворення ободової кишки, непухлинні процеси, такі як дивертикульоз, доліхосигма, поліпоз, запальні захворювання товстої кишки, хронічний товстокишковий стаз та, в тому числі, стомовані хворі. При цьому однією з причин смерті при хірургічному лікуванні захворювань ободової кишки є неспроможність анастомозів, яка складає від 1 до 30%, хоча у більшості випадків варіює в межах 7-11%. Проаналізувати фактори, які впливають на розвиток неспроможності товстокишкового анастомозу для покращення результатів лікування пухлинних і запальних захворювань товстої кишки. Проведено огляд та аналіз сучасної літератури щодо факторів, які впливають на розвиток неспроможності товстокишкового анастомозу. Однією з основних причин смертності при хірургічному лікуванні захворювань товстої кишки є неспроможність анастомозу, яка залежить, в першу чергу, від способу його формування, внутрішньокишкової гіпертензії, доопераційної підготовки товстої кишки, вибору об’єму операції, відстані анастомозу від анального кільця, морбідності пацієнта, супутніх захворювань, які ускладнюють перебіг основного. Ключові слова: неспроможність анастомозу, рак товстої кишки, колоректальна хірургія.