АНАЛІЗ ЧИННИКІВ ВИНИКНЕННЯ ТА ПРОГРЕСУВАННЯ ПУЛЬПІТІВ ТИМЧАСОВИХ ЗУБІВ - Клітинська, О. В.; Зорівчак, Т. І.; Гасюк, Н. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. При виборі методу лікування пульпітів тимчасових зубів, окрім форми пульпіту, ста- дії розвитку кореня, на якій знаходиться уражений зуб, необхідно враховувати загальносоматичний стан дитини, оскільки він є критерієм рівня імунулогічної реактивності та стоматологічного статусу ротової порожнини. Мета дослідження: оцінити рівень впливу супутньої загальносоматичної патології як взаємообтя- жуючого фактора на перебіг пульпіту в тимчасових зубах. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження стали наукові розробки вітчизняних і закордон- них дослідників. У ході дослідження використано бібліосемантичний метод та структурно-логічний ана- ліз. Методичною основою дослідження став системний підхід. Висновки. На сьогоднішній день стає зрозумілим, що загальносоматична обтяженість організму має прямий вплив на стан ротової порожнини. Зокрема, найбільш поширені патології в дитячому віці, такі як алергічні захворювання, гастроентерологічні патології, обтяжують імунітет і при цьому впливають на обсіменіння та мікрофлору ротової порожнини, цим самим знижуючи рівень місцевого імунітету, що стає сприятливим фактором для прогресування каріозного процесу ротової порожнини та його ускладнень, захворювань слизової оболонки та тканин пародонта.