ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЙОД–СЕЛЕНВМІСНОЇ СУПЛЕМЕНТАЦІЇ У ДІТЕЙ ІЗ ДИСФУНКЦІЄЮ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Горленко, О. М.; Пушкаш, Л. Ю.; Томей, А. І.; Студеняк, В. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Проблема дефіциту селену, як і йоду, характерна для всіх територій нашої планети. Особливо небезпечною є одночасна їх нестача. Недостатнє надходження селену в організм спричиняє де- фіцит цілої низки ключових для нормального функціонування щитоподібної залози (ЩЗ) гормонів та ферментів (глутатіонпероксидази (GPx), дейодинази (D), тіоредоксинредуктази (TrxRs), селенопротеїн Р)), що створює передумови для розвитку тиреоїдних захворювань. Мета дослідження. Оцінити ефективність суплементації мікроелементами йоду та селену у складі препарату «Йосен» у дітей із дисфункцією щитоподібної залози. Матеріали та методи. У досліджені взяло участь 59 дітей з дисфункцією ЩЗ, які з урахуванням мор- фометричної характеристики ЩЗ були розподілені на дві групи. Оцінка ефективності препарату базува- лась на динаміці показників розгорнутого біохімічного аналізу крові та аналізів крові та сечі на мікрое- лементи, що проводилась до та після суплементації йод-селенвмісним препаратом. Результати досліджень. Суплементація йод- та селенвмісним препаратом характеризувалася підви- щенням рівня тирозину у обох групах досліджених дітей (із значним превалювання (у 2,5 разу) у групі ді- тей з гіперплазією ЩЗ). У дітей з гіперплазією ЩЗ достовірно підвищився рівень тироксину (Т4, +1,28 пг/ мл±1,51 пг/мл, p=6,4×10-5) з відмінністю по групах (p=0,031) та знизилися значення тиреотропного гор- мону (ТТГ, -0,54 мкМо/мл±0,37 мкМо/мл, p=7,3×10-9) у 4 рази порівняно з групою дітей з нормальною па- ренхімою щитоподібної залози (p=0,00019). У дітей з нормальною паренхімою ЩЗ позитивний ефект був менш вираженим, достовірність між показниками була високою. У групі дітей з гіперплазією ЩЗ спосте- рігалося достовірне підвищення рівню селену в плазмі крові – (+29,22±31,91) мкг/л (p=2,4×10-5 і значен- ням p=0,0012 між групами), однак рівень селену в сечі варіював без змін. Отже, у дітей з нормальною па- ренхімою ЩЗ превалювали процеси асиміляції йоду. Насичення селеном дитячого організму простежува- лося у групі з гіперплазією ЩЗ, що свідчить про превалювання насичення дитячого організму над проце- сами елімінації. Рівень тироксин-зв’язуючого глобуліну (ТЗГ) мав від’ємну динаміку в двох групах дітей з гіперплазією ЩЗ та нормальною паренхімою ЩЗ відповідно, що можна вважати позитивним результа- том суплементації. Висновки. Ефективність і, головне, безпечність застосування досліджуваного йод-селенвмісного пре- парату у дітей із дисфункцією щитоподібної залози, пов’язаних із йоддефіцитним станом, підтверджу- ється позитивним впливом на динаміку основних біохімічних показників крові: вираженою позитивною динамікою рівнів йоду плазми, превалюванням насичення селеном дитячого організму над процесами елімінації, покращенням гормонального фону, а саме: підвищенням рівня тирозину у двох групах і зна- чним превалюванням в групі дітей з гіперплазією щитоподібної залози, достовірним підвищенням рівня Т4 у дітей з гіперплазією ЩЗ, зниженням значень ТТГ, від’ємною динамікою рівнів ТЗГ в двох групах ді- тей та відсутністю побічних реакцій під час суплементації.