РЕАЛЬНА СИТУАЦІЯ З КОРОМ У ДІТЕЙ: НАПЕРЕДОДНІ Й ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Банадига, Н. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Серед висококонтагіозних інфекцій перебуває, безумовно, кір. Корова інфекція іс- тотно активізувалася за останні 4-5 років у більшості держав світу. Це не може не викликати занепокоєн- ня, адже кір грізний своїми ускладненнями, що можуть завершитися і летально. Окрім того, спроможний викликати «імунну амнезію», що зумовлено впливом вірусу на популяцію В-лімфоцитів. Перспективним у зниженні захворюваності і небажаних наслідків є проведення імунізації. Однак сучасні реалії поляга- ють у тому, що охоплення першою дозою вакцинації вже впродовж декількох років залишається на рів- ні 85 %, а охоплення двома дозами – лише 67 % дітей. Ситуація погіршилася в умовах пандемії COVID-19. Мета дослідження. Проаналізувати частоту захворюваності на кір та охоплення вакцинацією дітей напередодні та в умовах пандемії COVID-19. Матеріали та методи. Опрацьовані статистичні дані, висвітлені на офіційних сайтах Міністерства охорони здоров’я України, Європейського бюро ВООЗ. Проведений аналіз звітів головного спеціаліста УОЗ в Тернопільській області та карт стаціонарних хворих інфекційного відділення КНП «Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні» за період 2017 – 2019 років. Результати досліджень. Останні 4 роки реєструється високий рівень захворюваності на кір у світі і при цьому основну групу хворих складають діти. Водночас в умовах пандемії COVID-19 реєструється суттєве зниження рівня вакцинації, загалом у світі близько 14 мільйонів дітей не отримують щеплень. Різкому рос- ту захворюванності на кір у 2018 році передувало досягнення високого рівня охоплення щепленнями від кору (двома дозами) – 90 % в Європейському регіоні (2017 р.). Україна з огляду на кількість випадків кору у 2018 – 2019 роках вийшла в «лідери» серед держав Європейського регіону ВООЗ. Станом на 2020 рік (ве- ресень) ситуація дещо видозмінилася, хоча Україна залишається в десятці «лідерів» із кору, проте абсолют- ні показники хворих зменшилися більше, аніж у 50 разів. Результати нового дослідження ЮНІСЕФ, ВООЗ та Глобального альянсу з вакцин та імунізації зазначають, що планова імунізація була порушена або навіть призупинена у 64 % країн. Аналіз випадків кору у дітей Тернопільської області засвідчує, що близько 62 % складають діти шкільного віку, серед яких у 2/3 не проведена повна імунізація від кору. Висновки. 1. В умовах пандемії COVID-19 у світі реєструється зниження активності вакцинальної ком- панії з приводу кору, планові імунізації призупинені або порушені, що збільшує небезпеку чергового при- росту захворюваності. 2. Аналіз випадків кору у дітей Тернопільської області (2019 рік) свідчить про сут- тєві порушення вакцинального календаря, що закономірно вплинуло на вікову структуру хворих та по- требує активізувати просвітницьку роботу серед населення.